Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Türkiye Finans Forumu’nda bireysel emeklilik sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Genç, otomatik katılımı arttırmak amacıyla yapılması planlanan düzenlemelerin başında gelen “18 yaş altı” düzenlemesi için kanun gerektiğini söyledi.
Cayma oranının %57 civarında çıkmasının ardından katılımı arttırmak için 18 yaş altının da BES’e dahil edilmesi planlanmıştı. Ancak geçen hafta bu düzenlemenin hükümet tarafından ertelendiği basına yansıdı. Haberde ertelemenin gerekçesi olarak 23 milyon genç ve çocuğun bütçeye maliyetinin yüksek olacağı gösterilmişti.
Sigortacılık sektörü ile ilgili son gelişmeler hakkında da bilgi veren Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ise şunları söyledi: “Sektörden bize 35 sayfa rapor geldi. Ağırlık biraz tanıtım ayağında gibi gördüm. BES’te otomatik katılım için işveren katkısı gibi talepler var. Rafa kalkmadı. Şöyle bir değerlendirme oldu hangilerini kanun, hangilerini yönetmelik ile yapabiliriz oldu. Meclisin gündemi yoğun… Başbakan Yardımcımız ile çalışıldı o konu. Kolay yapılabilenleri ayırın denildi. 18 yaş meselesi kanun gerektiriyor. Rafa kalkmadı ama kanun gerekiyor. Yetki alalım bakanlar kurulundan… Çalışmalar devam ediyor. İki yılda bir yenileme konusu yönetmelik ile yapılabiliyor. Buna benzer küçük dokunuşları kısa vadede yapacağız.”
18 YAŞ ALTININ DEVLETE MALİYETİ NEDİR?
18 yaş altı nüfusun 23 milyon olması ve bu çocukların yüzde 10’unun bile sisteme girmesi halinde ayda 143 milyon, yılda ise 1.7 milyar liralık ek devlet katkısı ihtiyacı doğacak.