Acenteler Haksız Rekabetten Şikâyetçi

TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi, federasyon olarak düzenledikleri çalıştayda, “En büyük problemlerden biri haksız rekabet. Burada prim farklılıkları bizi rahatsız ediyor. Fatura tahsilat ofisleri de kanuna göre mümkün olmamalı. Bu haksız rekabet engellenmeli” diye konuştu.

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu’nun (TÜSAF) “Gücümüzün Farkındayız Ortak Hareket İçin Hazırız” başlıklı sektör çalıştayı Kuşadası Pine Bay Hotel’de düzenlendi. 3 gün süren çalıştayda buluşan acenteler mesleğin geleceğini ve sektördeki sorunları masaya yatırdı.

Toplantının ana oturumunda konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, “Kendimizle ilgili düzenlemelere hakim olmalıyız. Komisyonumuz indirildi diye şikayet geliyor. Dün indirildi, bugün indirildi deniyor. Ama biz bunu düzenledik. Şirket üç ay önce bildirmeli komisyon değişikliğini. Aksi uygulama olursa resmi şikayette bulunun. Biz düzenleyici çerçeve konusunda görevimizi büyük ölçüde yerine getirdik. Sigortacılığı, gelişmiş olduğu ülkelerdeki kurallara, uluslararası standartlara uygun hale getirdik. 26 prensibe göre denetim yapılıyor. 2011 ve 2016’da iki denetim geçirdik. Tamamen uyumsuz hiçbir prensip yok bizde. Yani futbol sahası müsait. Çimler, sahanın çizgileri tamam. Geriye oyuncular kalıyor; yani şirketler, acenteler, eksperler, destek hizmetleri… Saha iyi ama oyuncuların iyi profesyonel takımlar gibi oynadıklarını söyleyebilir miyiz? Oyuncuların mahalle takımı gibi değil de uluslararası profesyonel takımlar gibi oynamalarını istiyoruz” dedi.

Tavan uygulamasında henüz net bir durum olmadığını söyleyen Genç, “Havuz uygulaması gelişmiş ülkelerde de var. ABD’de 45 eyalette var. Belçika’da, Hollanda’da var. Almanya’da ciddi disiplin var. Fransa’da reddetme hakkı var ama bizdeki gibi 50 bin lira şeklinde değil. Bizdeki uygulamalar sonucunda sektörde itibar kaybı oluyor. Vatandaşın gücünün yetmeyeceği kadar anormal fiyatlar olmuyor. Bu yapı daralarak ya da genişleyerek devam eder. Havuzdan sonra sorunun çözüldüğünü görüyoruz. Çözülmedi diyenler Hazine’ye başvurabilir. Kaçınan varsa bize bildirin” dedi.

ACENTELER HAKSIZ REKABETTEN ŞİKAYETÇİ

TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi yaptığı konuşmada, “En büyük problemlerden biri haksız rekabet. Burada prim farklılıkları bizi rahatsız ediyor. Fatura tahsilat ofisleri de kanuna göre mümkün olmamalı. Bu haksız rekabet engellenmeli” dedi.

Acenteliği operasyondan kurtarıp sahaya yönlendirmek gerektiğini söyleyen Büyükçelebi, “Trafik tamam ama çapraz satışa geçin. Bir müşteriye bir ürün satılmaz, mutlaka bir ürün daha satmaya çalışın” şeklinde konuştu. Büyükçelebi ayrıca, internetten satış yapan bazı yapıların olağandışı indirimlerinin şirketler tarafından kabul edilmemesini istedi.

“BANKALAR ACENTELER İÇİN PİYASA OLUŞTURUCU KANAL”

Sorunları çözmek için Birlik yönetimi olarak ilk kez dağıtım kanalları komitesi kurduklarını ifade eden Akif Eroğlu ise, “Bu komitede sizleri dinleyeceğiz. Sektör bir mecra değişikliğini değil, mevcut kanalları daha iyi yönetmeyi destekliyor. Sizler var olun ki şirketler var olsun. Bizim şubelerimiz yok, siz bizim olmazsa olmazımızsınız. Haksız rekabet en çok TSB olarak bizi ilgilendiriyor” dedi.

Eroğlu, dağıtım kanalları konusunda her şirketin stratejisinin farklı olduğunu belirterek “Bu strateji zenginlik sağlar. Bankaları rakip olarak görmeyin. Banka sizin için piyasa oluşturucu bir kanal, sizin rakibiniz olamaz. Siz müşteriyle yatıp müşteriyle kalkıyorsunuz. Bireyselde müthiş bir potansiyel var. Yeni ürünleri tartışmamız lazım” şeklinde konuştu.

Mehmet Akif Eroğlu sigortacılığın 140 milyar lira bilanço büyüklüğünün önemine dikkat çekerek, “Teminat olmadan üçüncü köprü, üçüncü hava alanı yapılamaz. Bankacılar kredi verdikleri için övünüyorlar. Bizim verdiğimiz teminatlar da çok önemli. Ancak ürünü satıyoruz, hasar olana kadar müşteriye bir daha dokunmuyoruz. Hasar olmazsa hiç dokunmuyoruz” dedi. 

Neova Sigorta Genel Müdürü Bülent Koç ise “Acentelerin piyasadan silinmesi söz konusu olamaz. Ancak çapraz satış zayıf, daha proaktif olmalıyız. Trafikte gelirler yükselince biraz rahat davrandık. Türkiye’de son on yılda gelişen branşlar hep zorunlu branşlar. Trafik, DASK ve devletin desteklediği BES… Bunlar ekonomiden hızlı büyürken, diğer branşlar ekonomi büyüdüğü kadar büyüyor” dedi.

Quick Sigorta Genel Müdürü Levent Uluçeçen de “Trafik sigortası sektörün olmazsa olmazı” diyerek, “Bankaların satmaması çözüm değil. Tüm dünyada bu böyle. Sigorta şirketlerinin en büyük sorunlarından biri acenteden geri bildirim gelmeden yapılan ürünlerin başarısız olması. Eğitim ve denetim, sektörün bir an önce adım atması gereken konular. İptal oranları yüzde 25’e yaklaşıyor. 10 liralık acente payı az geliyor” şeklinde konuştu.

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, TARSİM olarak acentelerle daha çok çalışmak istediklerini dile getirerek, “Birkaç yıl önce acentenin ağırlığı %35’ken şimdi %18. Türkiye genelinde 2000 acente tarım poliçesi kesiyor, sadece 500’ü 200 ve üzeri poliçe kesiyor. Tarım kesen acentelerimizin beklentileri hasar olması. Çünkü hasar olursa prim borcu hasardan kesilebiliyor. Bu konuda da bazı çalışmalarımız var. Gerçekleşirse, tahsilatta acente açısından daha kolay bazı enstrümanlar bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Antalya’da geçen ay gerçekleşen hortumdan da bahseden Satoğlu şunları söyledi: “İklim değişikliğinden dolayı tarım sigortaları en önemli branşlardan biri olacak. Davos Küresel Riskler Raporu’nda gelecek on yılın en büyük riski son iki yıldır iklim değişikliği çıkıyor. Acentelerimizin bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz. Devletin ciddi destekleri söz konusu. Bundan dolayı acentelerimizi bu branşı tanımaya davet ediyorum. Belki acente payını %35’in de üstüne çıkarabiliriz. Komisyonlar %13, dolayısıyla herkes yapabilir.”

ÖNE ÇIKAN SORUNLAR ve ÖNERİLER

  • SAİK’in ceza veren değil, denetleyen bir merci olması gerektiği vurgulandı. Gündemdeki 300 maddeden 250’si cezai işlemlerle ilgili olunca komitenin çalışamadığı vurgusu yapıldı. Ayrıca, SAİK’in sadece acente değil, aracı icra komitesi olması gerektiği belirtildi.
  • Denetimlerin hızlı ve etkin olması için gerekli altyapının farklı bir idare şeklinde yapılanması gerektiğinin altı çizildi.
  • Cezaların etkin olması gerektiği söylendi.
  • Dağıtım kanallarının farklı uygulamaları olmamalı, bu kanallar arasında prim ve hizmet aynı olmalı dendi.
  • Kamu spotu ve reklam kampanyalarının faaliyete girmesi gerektiği belirtildi.

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü