Devlet destekli tarım sigortalarında yeni yıl itibarıyla uygulamaya alınan yenilikler ile sistemin 11 yıllık süreçteki gelişimi ve geleceğe yönelik hedeflerine ilişkin bilgilendirmelerde bulunmak amacıyla İstanbul’da basın toplantısı düzenlendi. Bugüne kadar tüm tarım sigortası branşlarında, 6,5 milyar TL prim ve 9 milyon poliçe üretilerek, 136 milyon dekar alan, 127 bin sera, 9 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile 7 milyon arılı kovan sigortalanmış, 124 milyar TL’lik tarımsal varlık teminat altına alındı.
Toplantının ev sahipliğini Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Genç üstlendi.
Programda konuşan İsmail Kemaloğlu, 2006 yılında faaliyetlerine başlayan sistemin kuruluşundan itibaren çok ciddi ilerlemeler kaydettiğinin altını çizerek, bugün devlet ve özel sektör işbirliği açısından dünyada örnek gösterilen bir noktaya ulaşıldığını belirtti. Ülkemizde tarımın sigortasının tek temsilcisi olan TARSİM’in elde ettiği başarıda, devletin sistemin arkasında durmasının ve ilgili taraflar arasındaki uyumun önemli olduğuna dikkat çeken Kemaloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Hepimizin bildiği gibi iklim değişiklikleri ve doğal afetler tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkileyerek, ciddi boyutlarda kayıplara sebebiyet vermektedir. Ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınarak, tarımsal üretimde devamlılığın sağlanabilmesi ve üreticinin gelir kaybının azaltılabilmesi amacıyla TARSİM faaliyetlerine başlamış, bu alanda kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş sağlanmıştır. Kuruluşundan itibaren Sistem’in portföyü istikrarlı bir şekilde büyümüş, teminat kapsamı her geçen yıl genişlemiş, kuraklık gibi katastrofik riskler kapsama alınmış ve üreticiye sunulan devlet desteği artarak devam etmiştir. Bu doğrultuda, tarım sigortası alanında dünyada en hızlı gelişim gösteren sistemin TARSİM olduğunu rahatlıkla ifade edebiliyoruz. Başta Bakanlık ve Hazine Müsteşarlığı olmak üzere katkısı olan ilgili tüm taraflara teşekkürlerimi sunuyorum.”
Sistemin geçmiş 11 yılını değerlendirildiğinde, bugüne kadar tüm tarım sigortası branşlarında, 6,5 milyar TL prim ve 9 milyon poliçe üretilerek, 136 milyon dekar alan, 127 bin sera, 9 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile 7 milyon arılı kovan sigortalanmış, 124 milyar TL’lik tarımsal varlık teminat altına alınmıştır. Üreticilerimizden çeşitli sebeplerden ötürü alınan 2 milyon hasar ihbarı değerlendirilmek suretiyle, 4 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir.”
Konuşmasının devamında yeni yıl itibarıyla uygulamaya alınan yeniliklere de değinen Kemaloğlu, TARSİM tarafından sigorta kapsamına alınan riskler, ürünler ve bölgeler ile prim fiyatlarında değişiklikler olduğunu bildirerek, şu açıklamalarda bulundu:
“İlçe bazlı kuraklık verim sigortasının geçtiğimiz yıl buğday ürününde uygulamaya alınmasını sistem açısından bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz. Bu yıl yeni tahıl ürünleri de kuraklık sigortası çerçevesinde teminat kapsamına alındı. Yenilikler bununla da sınırlı değil. Hayvan hayat sigortalarında da üreticilerimizi sevindirecek gelişmeler var. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları hayat sigortaları kapsamında olan hastalık teminatına, epidemik ve ihbarı mecburi hastalıkların büyük bir çoğunluğu ilave edildi.”
Toplantıda değerlendirmelerde bulunan Dr. Ahmet Genç ise, ülkemizde sigortalanabilir açıdan ciddi bir tarımsal varlık potansiyeli olduğunu belirterek, bu alanda sigortanın yükselişinin hızla devam edeceğine işaret etti. Sistem çerçevesinde tarım sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili sigorta şirketlerinin adedinin bugün 25’e ulaştığını aktaran Genç sözlerine şu şekilde devam etti: “Sistem’in ülkemizde faaliyetlerine başlamasıyla birlikte tarımsal üretimi doğrudan etkileyen, ancak özellikleri nedeniyle daha önce sigortalanması mümkün olmayan birçok riskin teminat altına alınması sağlandı. Bu süreçte üreticinin primine sağlanan devlet desteği, %50 ile %67 arasında değişen oranlara, sigortalılık ise %1’den %20’ler seviyesine ulaştı. Her yıl genişleyen teminat kapsamı, ödeme kolaylıkları ve indirimler ile daha fazla üreticimizin Sistem’den yararlanması temin ediliyor. Bu yıl itibarıyla tarım alanında faaliyetlerini sürdüren genç çiftçilerimiz ve kadın çiftçilerimiz için primlerinde %5 oranında indirim sağlanmaya başlandığını da müjdelemek isterim.”