Sigortacılıkta insurtech kavramı ile sık karşılaşır olduk. Insurtech’i kısaca tanımlamak gerekirse, teknolojik yaklaşımlarla sigortacılık sektörüne çözümler üretmek üzerine kurulu olan bir kavram olarak adlandırılıyor. Hızla değişen müşteri davranışları ve akıllı cihazların yaygınlaşması gibi faktörler ise son yıllarda insurtech’in benimsenmesine etken oluyor.
Başta sigorta şirketleri olmak üzere, kendilerini melek yatırımcı olarak adlandıran kişi ve kurumlar ülkemizde de yoğun bir şekilde çalışıyor. Insurtech olarak adlandırılabilecek birkaç yatırımın ismini de duymaya başladık. Fakat ülkemizdeki yatırımlar dünyada bu yöndeki yatırımlar kadar popüler değil. Hatta son 3 yılda dünya genelindeki insurtech’lerin toplam hacmi yıllık bazda 2 milyar dolar seviyelerinin üstünde seyrediyor. Bu ülkemiz sigorta sektörünün toplam prim üretiminin 5’te 1’ine yakın bir tutara yaklaşan bir büyüklük.
Dünyada teknolojinin başkenti olarak kabul edilen ABD’nin San Francisco kentinde faaliyet gösteren Financial Technology Partners adlı şirketin yayınladığı 2017 fintech sanayi araştırmasından sizlere bahsetmek istiyorum. Rapora göre, 2017 yılında dünya genelinde insurtech finansman hacmi 2 milyar 240 milyon dolar oldu. Söz konusu tutar 2016 yılında 2 milyar 690 milyon dolar, 2015 yılında ise 2 milyar 750 milyon dolar seviyesindeydi. 2017 yılında önceki iki yıla göre hacimde bir miktar gerileme görülse de, 203 işlem adediyle adetsel anlamda rekor kırdı. Rapora göre, işlem sayısı 2016 yılında 160, 2015’te ise 125 adet seviyesinde.
Raporda insurtech’te 2017 yılındaki dört büyük finansmanın ikisi online sağlık sigortası alanındaki Bright Health ile Clover Health olurken, diğer iki insurtech’ten biri telematik alanındaki Natuo, diğeri ise online konut ve kaza sigortacısı ve belki en popüler olanı Lemonade olarak kayıtlara geçti.
2017 fintech sanayi araştırmasında, bölge olarak bakıldığında ise Avrupa kıtasında finansman faaliyetlerinde önemli artışlar gözleniyor. Kıtada insurtech hacminin yıllık yüzde 279 artışla 408 milyon dolar olduğu görülürken, Allianz’ın teknoloji şirketi Allianz X’in BIMA’ya 107 milyon dolarlık yatırımı ilk sırada yer aldı.
ABD, 2017’de 1 milyar 420 milyon dolarla insurtech finansmanında en aktif bölge olurken, bu rakam bir önceki yıla göre ise yüzde 37 azaldı. ABD bu düşüşe rağmen dünya genelindeki toplamın yüzde 63’ünü elinde tutuyor. ABD’deki en büyük finansman anlaşması 160 milyon dolar ile Bright Health oldu. Asya’da ise 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 12’lik bir artışla 357 milyon dolarlık insurtech finansmanı gerçekleşti. Ne diyelim, darısı bizim ülkemize…