Bina tamamlama sigortasının potansiyeline ve analiz sürecine dikkati çeken Rosenberg&Parker Başkanı Chad Rosenberg, bu sigortanın 'güvenli müteahhit' imajına da destek vereceğini vurguladı.
Bina tamamlama sigortası, mevzuatı 2015’te tamamlanan, ancak yeni yeni gündeme gelen bir sigorta çeşidi. Geçen günlerde bir açıklama yapan Rosenberg&Parker Türkiye, bu kapsamda “ilk poliçemin kesilmesine aracılık ettiğini açıkladı. Ancak bu sigortanın “genel şartları”yla ilgili bir dizi eleştiri de yapılıyor. Hem bu konuyu hem 1944’te kurulan ABD merkezli brokerlik şirketi Rosenberg&Parker’ın Türkiye hedeflerini Yönetim Kurulu Başkanı Chad Rosenberg ve Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Meltem Gezen bina tamamlama sigortasını değerlendirdi.
Dünya gazetesinden Serhat Aligil‘in haberine göre, uzmanlık alanlarının kefalet sigortası olduğunu belirten ve bu alanda ABD’deki ilk üç şirket arasında yer aldıklarını vurgulayan Rosenberg, Türkiye’ye geliş nedenlerini şöyle özetledi:
“Türk müteahhitler, yurt dışı inşaat projelerinde ön sıralarda yer alıyor. Geniş bir coğrafyaya ulaşabilir haldeler. Bu bizim ilgimizi çok çekiyor ve yeni fırsatlar sunuyor. Kefalet sigortasının Türkiye içinde de gelişme potansiyeli yüksek. Yine, uzmanlığımızı kullanarak bir kefalet sigortası türü olan bina tamamlama sigortasını geliştirmek istiyoruz. Ayrıca Meltem (Gezen) gibi hem global piyasayı hem Türkiye’yi bilen biri olmasa, belki bu işe kalkışmazdık. Çünkü bil işte en önemli varlığımız ihsanlar.”
Bina tamamlama sigortasının önemini anlatırken Türkiye’deki inşaat pazarının canlılığına dikkati çeken Rosenberg, “Çünkü konut hep ihtiyaç. İşte bu noktada biz, bu sigortayla ‘kafa rahatlığı’ satıyoruz. Hazine ve Türkiye Sigorta Birliği de bu ürüne çok önem verdi, çaba sarf etti. Düzenlemeler iyi oldu” dedi.
Rosenberg bina tamamlama sigortasının önemini ise şu başlıklarla anlattı:
Bina tamamlama sigortasının “genel şartlar”ına ilişkin yapılan eleştirilerle ilgili kendi görüşünü ortaya koyan şirketin Türkiye Üst Yöneticisi Meltem Gezen ise bu mevzuatla ilgili sürece aktif olarak katıldıklarını hatırlatarak şöyle devam etti: “Dünya uygulamalarıyla ilgili bütün genel şartları okuduk. Yerli-yabancı birçok danışman ve proje geliştirici firmayla konuştuk. Genel şartlara ilişkin önerilerimizi yazarken reasürlerden de destek aldık. Böylece temel değişiklikler içerden bu sigorta çeşidi için her şey sıfırdan oluştu. Bu noktadan sonra artık uygulama önemli olacak. İlk poliçe kesmemizden bu yana yoğun bir talep geldiğini görüyoruz.”
Meltem Gezen riskin gerçekleşmesi durumunda izlenecek yol konusunda Türkiye’deki mevzuatın Meksika örneğine benzediğini, ‘tazminat ödeme’ veya “projeyi tamamlama’ seçeneklerinin orada da olduğunu söyledi. Avrupa’da projeyi tamamlama seçeneğinin olmadığını anlatan Gezen, en sıkı sistemin ise İsrail’de olduğunu söyledi. Gezen “Bu ülkede ön ödeme paraları havuzda toplanıyor” dedi. Uygulamalarda, riskin gerçekleşmesi halinde izlenen yolla ilgili de bilgi veren Gezen, daha çok tazminat ödeme seçeneğinin kullanıldığını, sigorta şirketlerinin projeyi tamamlama altyapısının da bu tercihte etkili olacağını vurguladı.