Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) yakın zamanda yapay zeka ve otomasyonun etkilerini ele alan raporunu yayımladı. Sürücüsüz araçların etkilerine de odaklanılan raporda kişisel sorumluluk sigortasının gerekliliğine ve öneminin artacağına vurgu yapıldı.
Mobil uygulama aracılığıyla taksicilik hizmeti veren Uber’in sürücüsüz araçlarından biri, ABD’de karşıdan karşıya geçen bir bisikletlinin ölümüne neden oldu. Uber, ölümlü kaza sonrası sürücüsüz araç testlerini askıya aldı.
Bu kaza aynı zamanda sürücüsüz araçların yaptığı ilk ölümlü kaza oldu. Sigorta, teknoloji ve taşımacılık sektörlerini ilgilendiren bu kazanın ardından Uber deneme sürüşlerini durdururken sorumluluğun kimde olduğuna dair tartışma tekrar gündeme geldi.
Aracın içinde bulunan güvenlik pilotuna, sürücüsüz araç teknolojisi tedarikçisine ve Uber şirketine dava açılacak. Dava sonucu, sorumluluğun kimde olduğuna dair emsal karar olacak. Ayrıca hukuk uzmanlarına göre, bu dava sürücüsüz araç üreten şirketlerin kendilerini korumak için nasıl sigortalanmaları gerektiği konusunda yol gösterici olacak
Allianz’ın yayımladığı “Yapay Zekanın Yükselişi: Geleceğe Bakış ve Yükselen Riskler” başlık rapora göre, yapay zeka en çok sürücüsüz araçlarda kullanılacak. Insurance Business Mag’de yer alan habere göre, sürücüsüz araçların penetrasyon oranının 2030’a kadar %5’e ulaşması bekleniyor. Buna göre, 2025 ile 2030 arasında bu araçların satışlarında yıllık ortalama %40’lık büyüme bekleniyor. Sürücüsüz araçların faydaları arasında trafik kazalarını %90, CO2 emisyonunu %60 oranında düşürmesi bulunuyor.
Sürücüsüz araçlar kimi riskleri de bünyesinde barındıryor. Allianz’ın raporuna göre, sigorta sektörünün bu yeni risklere adapte olması gerekecek. Raporda “Kişisel sorumluluk sigortasının sürücüsüz araç yolcularının korunması için önemi artacak” deniyor. Çünkü sürücüsüz araçlar, yayaları, kendini ve sürücüleri korumaya çalışırken kimi durumlarda seçim yapması gerekeceği belirtildi. Allianz, bunun için yeni sorumluluk sigortalarına ihtiyaç duyulacağını kaydetti.