Zorunlu Trafik Sigortasında Rekabet Başladı

 

Geçen yıl, sorumluluk duygusuyla zorunlu trafik poliçesi kesmeye devam ettiklerini belirten Doğa Sigorta Üst Yöneticisi Nihat Kırmızı, "Bugün doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz. Çünkü bu sigortada rekabet arttı, fiyat kırma başladı" dedi.

Zorunlu trafik sigortasında geçen yıl başlayan ve bugünlerde birinci yılını dolduran “tavan prim” uygulamasının ilk sonuçları ortaya çıkıyor. Bu sonuçlar ilgili tartışmaların yeni boyut kazanmasına neden oluyor. Doğa Sigorta ise 2017’de trafik sigortasında güçlü performans gösteren şirketlerden biri oldu. Bu nedenle hem bu tartışmaları hem sektörle ilgili güncel konuları Üst Yönetici (CEO) Nihat Kırmızı, trafik sigortasıyla ilgili son durumu Dünya gazetesinden Serhat Aligil‘e anlattı.

“Tavan fiyat sonrası birçok şirket zorunlu trafik sigortası yazmak istemedi, ekranlarını kapattı” diyen Kırmızı şöyle devam etti: “Biz ise sorumluluk duygusuyla poliçe kesmeye devam ettik. Acentelerimizi, müşterilerimizi yolda bırakmadık. Tabii riskleri ölçerek, biçerek bunu yaptık. Üstümüzdeki yükü atak yaptığımız farklı sigorta branşlarıyla dengeleme yoluna gittik. Ancak bugün doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz. Çünkü bu sigortada rekabet arttı, fiyat kırma başladı. Tavan primler üzerinden indirimler yapılıyor, ilave komisyonlar veriliyor. Bugün, zorunlu trafik sigortası tavan fiyat sistemiyle birlikte sürdürülebilir. Çünkü rekabet başladı. Ama yine de serbest piyasaya geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tavan fiyat sistemi de 2019 yılı başında kalkabilir.” Trafik sigortası kapsamındaki riskli araçlar için, yine geçen yıl kurulan havuzla ilgili de değerlendirme yapan Kırmızı, sistemin ilk sonuçlarının 1-2 yıl içinde netleşeceğini vurguladı.

“Cezalar uygulanmalı”

“Havuzun iyi yönetilmesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Hazine gibi kurumlan koordineli olması çok önemli” diyen Kırmızı, ayrıca Türkiye’nin büyük sorunu olan trafik kazalarıyla ilgili şu konuya dikkat çekti: “Güvenlik açısından yollar, araçlar ve altyapıda büyük gelişmeler kaydedildi ama kazalarda azalma görmüyoruz. Bu sorun temelde sürücülerle ilgili. Bu nedenle denetimlerin artması, cezaların da uygulanması gerekiyor.”

Türkiye’deki düşük sigorta penetrasyonuyla ilgili düşüncelerini de açıklayan Kırmızı, gelir düzeyinin önemli belirleyicilerden biri olduğunu söyledi. Buna karşın “Eşyamıza sağlığımızdan daha fazla önem veriyoruz” yorumunu yapan Kırmızı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunları aşmaya çalışıyoruz. Birçok yeni ‘müşteriye ulaştık. Yenilemelerde de önemli artışlar var. Bu konuda 10 yıl önceye göre daha iyi durumdayız. Öne çıkan branşlardan biri tamamlayacağı sağlık sigortası. Özellikle kurumlar daha çok tamamlayıcı sağlığa yöneldi. Elemanını elinde tutmak isteyen ya da yeni istihdam peşinde olan birçok şirket ücret düzeyi yanında tamamlayacı sağlık sigortasını da kullanıyor. Yangın branşında da önemli gelişmeler oluyor. Ayrıca şunu da söylemek isterim ki, Türkiye’de sigorta primleri gelişmiş ülkelere göre çok düşük” Kırmızı’ya göre hayat dışı branşlarda bu yıl prim üretimi artışı yüzde 20 düzeyinde olacak.

“Katılım şirketi artacak”

Ayrıca şirket olarak etkin oldukları katılım sigortacılığı pazarıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan ve yeni yönetmeliğin bu alana disiplin getirdiğini, izlenecek yolu netleştirdiğini ifade eden Kırmızı, potansiyele dikkat çekerek “Faiz hassasiyeti olan birçok kişi zorunlu olduğu için trafik sigortasını yaptırıyor ama kaskoyu yaptırmıyordu. Ya da işyerini sigorta ettirmekten kaçmıyordu. Yeni sistemle bunları aşabiliriz” dedi. Katılım sigortacılığı için şirket içinde ilk “pencere” uygulamasını 2015’te kendilerinin başlattığını hatırlatan Kırmızı, bu yöntemin önemini şöyle anlattı: “Şirketler pencere uygulamasıyla katılım sigortacılığındaki potansiyeli görmüş olacak ve Hazine’nin yönetmelikle belirlediği süreler içinde ne yapacaklarına karar verecekler. Önümüzdeki dönemde sadece bu alanda çalışan şirket sayısının artmasını bekliyorum. Biz de fırsatları değerlendireceğiz.”

Kefalet için altyapı kuruyor

Doğa Sigorta geçen yıl hayat dışı branşta yüzde 86.5 artışla 1.5 milyar liralık prim üretti. Pazar payı yüzde 2.26’dan yüzde 3.76’ya çıktı. Bu kapsamda, katılım sigortacılığı pazarında 175 milyon liralık prim üreten şirketin, bu alandaki pazar payı yüzde 13.8. Bugün 3.5 milyon müşteriye ulaşan ve 2018’e de güçlü bir başlangıç yapan şirketin yenilikleri hakkında bilgi veren Kırmızı şunları açıkladı: “Kefalet sigortasıyla ilgili çalışma yapıyoruz. İstihbarat ve altyapı gerektiren bir sigorta. Poliçeleri bu yıl çıkaracağız. Siber risklerle ilgili de iki yeni sigorta hazırlıyoruz. Bireysel yangında çok iyiyiz. Buna KOBİ’leri de eklemek istiyoruz. Ferdi kaza, iş kaybı, kritik hastalıklar da KOBİ’lerin ihtiyaç duyacağı önemli branşlar arasında. Ergonomik paketler hazırlıyoruz.” Kârlı bir büyüme hedefleyen şirket, özellikle reasürans gücünü çok güveniyor. Bu alanda önemli anlaşmaları olduğunu belirten Kırmızı, riski devretme oranını yüzde 60-70 olduğunu söyledi. Yıllık prim artışı hedefi ise yüzde 20.

Dijitalleşme köprüler kurmayı sağlayacak

Dijitalleşmeye sadece satış aracı olarak bakmadıklarını özellikle belirten Doğa Sigorta CEO’su Kırmızı şunları anlattı: “Dijitalleşmeye müşterilerimizi acentelerimiz, eksperler için işleri kolaylaştırıcı bir sistem olarak bakıyoruz. Dijitalleşme özellikle acentelerimiz ile müşterilerimizi buluşturacak, onların arasında köprü oluşturacak. Süreçleri daha iyi takip ederken hata oranlarını da azaltmak istiyoruz.”

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü