Birinci çeyrekte Bireysel Emeklilik Sistemi’ne 230 bin civarında yeni katılımcının dahil olduğunu belirten MetLife Genel Müdürü Deniz Yurtseven, toplam katılımcı sayısının 5.3 milyonu geçtiğini belirtti. Yurtseven, 230 bin yeni katılımcının sektör için iyi bir rakam olduğunu dile getirdi. Yıl sonunda bu rakamın yaklaşık 900 bine ulaşmasını beklediklerini söyleyen Yurtseven, seçim öncesi ekonomik piyasalardaki durumun, dövizdeki hareketliliğin ve borsadaki düşük performansın Bireysel Emeklilik Sistemi’ni çok etkilemediğini belirtti.
Son iki yıldaki yüksek performansla sistemin büyümeye devam ettiğini belirten Yurtseven sözlerine şöyle devam etti: “2013 yılında 20 milyar lira civarında olan fon büyüklüğümüz bugün devlet katkısını dikkate aldığımızda 40 milyar lirayı aşan fon büyüklüğüne ulaştı. Bu da sistemin istikrarlı ve anlamlı şekilde büyüdüğünün kanıtıdır.”
Bireysel Emeklilik Sistemi başladığı tarihten itibaren yıllık ortalama reel getirinin yüzde 4.5 – 5 civarında olduğunu belirten MetLife Genel Müdürü Deniz Yurtseven, dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığında bu oranın çok iyi olarak kabul edilebileceğini söyledi ve şunları ekledi: “Bireysel Emeklilik Sistemi’nin uzun dönemli performansına baktığımızda kendini ispat etmiş, yıllar itibarıyla sürdürülebilir bir reel getiri söz konusu. Bu uzun dönem içinde finansal piyasanın getiri vermekte zorlandığı yıllarda doğal olarak Bireysel Emeklilik Sistemi bu durumdan kötü etkileniyor. Yılın ilk çeyreği bu anlamda arzu ettiğimiz seviyede değil. Ama seçim öncesinde her zaman ekonomilerde durgunluk ve belirsizlik olabilir. Seçim sonrası dönemde fon performansının giderek artacağını düşünüyorum.”
RİSKLE GETİRİ BİRBİRİNİ İZLEYEN PARALEL UNSURLAR
MetLife Genel Müdürü Deniz Yurtseven, “Katılımcılar sisteme yeni girdiği zaman onların risk profilini değerlendiriyoruz. Bazı katılımcılar risk alabilen katılımcılar, biz bu tür katılımcılara hisse senedi fonlarını ve esnek fonlarını öneriyoruz. Piyasalardaki dalgalanmayı tolere edebilecek katılımcı tipini risk alabilen katılımcı tipi olarak görüyoruz. Ama bazı katılımcılar en ufak dalgalanmalarda bile getiri oranından şikayet ediyor.
Bu tür katılımcılara mevduata yatırım yapan emekli yatırım fonlarını öneriyoruz. Risk almak istemeyen katılımcılar böylece daha az etkilenmiş oluyorlar. Riskle getiri birbirini izleyen paralel unsurlardır. Böylelikle risk alan katılımcılar borsa iyi performans gösterdiği zaman bunun ödülünü daha yüksek bir getiri ile sağlamış oluyorlar. Daha az risk almak isteyenler ise bu getiriyi ve avantajlarını düşünmüyor.
Ama bu tamamen kişinin risk profiline bağlı bir tercih” diye konuştu.
EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN FON PERFORMANSI İYİ
Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki emekli yatırım fonlarının performansını yıl bazında değerlendirmenin çok doğru olmayacağını söyleyen Yurtseven, sektörde faaliyet gösteren 19 şirketin oldukça başarılı fon performansı gösterdiğini belirtti ve şunları ekledi: “Üç aşağı beş yukarı birbirimize yakın performanslarımız var. Benim tahminim ve önerim üç beş yıl içerisinde bir emeklilik şirketinin fon performansını değerlendirmek daha doğru olur. Bir yıllık bazda fon performansını değerlendirmek yanıltıcı olabilir ve yanlış bir karara yol açabilir. Bu sebeple 25-30 yıla kadar uzanabilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde sistemin performans getirilerini 3 veya 6 aylık performanslarla ölçmek yanıltıcı olur. Emeklilik şirketinin doğru performansını ölçmenin en sağlıklı yolu üç beş yıllık bir performansa bakmak olacaktır.”
Önümüzdeki yıllar itibarıyla daha yüksek rakamlarda emekli verilebileceğini öngören Yurtseven, bugün için sistemden emekli olanların sistemde kalmaya devam ettiğini söyledi ve sözlerine şunları ekledi: “Sistemimiz çok genç olduğu için ve sistemde biriken fonlar çok yüksek rakamlara ulaşmadığı için birçok katılımcımız sistemde kalarak, katkı payı ödemeye devam etmeyi tercih ediyor. Emekli olanların da ağırlıklı bir kısmı birikimlerini toplu para olarak alıyorlar ama bunun önemli sebeplerinden bir tanesi yönetmelikle düzenlenen yıllık gelir sigorta ürünümüzün olmamasından kaynaklanıyordu. Şimdi bu ürünün şekil bulmasıyla beraber önümüzdeki yıldan itibaren yeni ürünler göreceğimizi tahmin ediyorum. Böylelikle daha fazla katılımcının ömür boyu emeklilik maaşı tercih edebileceğini düşünüyorum.”
‘YENİ PROJELERE GEREKLİ ALTYAPIYI ÇOK KISA SÜREDE HAZIRLAYABİLİYORUZ’
MetLife Genel Müdürü Deniz Yurtseven: “Hazine’nin yayınlandığı yönetmelik, emeklilik ve hayat sigortası şirketlerinden bir süre sonra ömür boyu maaş alma imkanı verecek. Bir süre sonra dememin sebebi bu yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe giriyor. Eksik noktalarımız var, onları tamamladığımız takdirde benim öngörüm 2016 yılında sektörde yıllık gelir sigortalarıyla ilgili ürünler görebileceğiz. Böylelikle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olan kişiler için değil toplu para sahibi olan kişiler için de ömür boyu maaş ödenmesi mümkün olacak. Aylık ödeme, 3 aylık ödeme, 6 aylık ödeme ve yıllık ödeme seçenekleri olacak. 56 yaşından genç olanlara sadece ömür boyu maaş değil dönemsel maaş ödeme seçeneği olacak. Yine sigortalının vefat etmesi halinde, vefat tazminatının ya da maaşının lehtarına ödenmeye devam edebilecek. Dolayısıyla aslında emeklilik dönemi için gerek Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olanlara gerekse Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmamış ama toplu para sahibi olan kişilere ömür boyu maaş verebilmenin yolunu açan bir yönetmelik olduğunu söyleyebilirim.”