Trafik sigortasına getirilen tavanın ardından ortalama fiyatlar yüzde 22 oranında gerileyerek 628 liradan 486 liraya indi. En çok fiyat indirimi geçen yıl araç alıp 1 yıl kullanılan araçlarda gerçekleşti.
Trafik sigortasına getirilen prim tavanının ardından trafik sigortasında ortalama primler yüzde 22 düşerek 628 liradan 486 liraya geriledi. Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) verilerine göre prim tavanının geldiği ilk ay olan nisanda düşüş yüzde 30’u aşarak 439 liraya inmişti. Mayısta ise biraz toparlandı ve 486 liraya çıktı. Tavan nedeniyle cebinden en az para çıkan kesim ise otomobilini 2016’da alıp geçen yıl sigorta yaptıranlar oldu.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre 2016’da araç satın alıp 4’üncü basamaktan sisteme giren vatandaşlardan kaza yapmadan 5’inci basamağa çıkanların sigorta primi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.6 düştü. Yine 2016’da sisteme giren ancak bu kez kaza yaparak 3’üncü basamağa inenlerde de prim yüzde 30.4 geriledi. Kaza yapmadığı için fiyatı zaten çok düşük olan 7’nci basamakta ise indirim değil yüzde 7’lik artış oldu. Ancak bu rakam geçen yılın aynı dönemine (Ocakmayıs) göre kıyaslandığı için ortalama rakamlar daha doğru bilgi veriyor.
7’nci basamak yüzde 8 geriledi
Ortalama rakamlara bakıldığında ise 7’nci basamakta bulunanların priminin yüzde 8 indiği görülüyor. İki yıl arka arkaya kaza yapmadan 6’ncı basamağa çıkanlarda ise fiyat indirimi yüzde 10 düzeyinde gerçekleşti. 2016’da sisteme girenlerin ortalama prim fiyatları ise yüzde 18 ile 19 arasında düşüş gösterdi. Araç aldıktan sonra 2-3 yıl ardı ardına kaza yapan ve 1’inci basamağa düşenlerin ise yazılan primleri yüzde 11.6 ortalama primleri ise yüzde 9 geriledi. Bu durum hem kaza yapmayan dikkatli sürücülerin hem de çok kaza yapan trafik canavarları için primlerin eskiden de zaten çok yüksek olmadığını ortaya koyuyor.
Trafikte yeni çalışma başlatıldı
Trafik sigortasına getirilen tavan prim uygulamasının ardından sigorta şirketleri bu durumdan zarar ettiklerini veya edeceklerini beyan ediyorlar. Buna karşın başta taksiciler olmak üzere birlik ve kooperatiflerin keyfi yerinde. Hükümet ve bürokrasi ise her iki kesime de zarar vermeden zorunlu bir sigorta olan trafikte doğru fiyatı bulmaya çalışıyor. Şirketler 2015 ve 2016’da gerçekleşen fiyat artışlarının nedenini özellikle geçmişe dönük bedeni tazminatların yargı kararları ile suiistimal edilerek artmasını gösterirken hükümet bu konuda kanun ve yenetmelikler çıkararak sigorta şirketlerinin önünü görmesini sağlamaya çalıştı. Diğer yandan 2-3 yıl öncesine kadar sektörde yaşanan yüksek büyüme hızı da zararın üstünü örterek şirketlerin daha düşük fiyatlama yapmasını sağlamıştı. Büyüme rakamları normal düzeyine inince bu kez görünür hale gelen zararı kapatmak için de yüksek oranlı prim artışları gelmişti. Bir ara yüzde 100’ü aşan prim zamları vatandaşı ve birlikleri harekete geçirince de hükümet önlem almak için bir çok yol denemiş fiyatlar geri gelmeyince tavan fiyat uygulamasına gitmişti.
Fiyat artışı gelebilir
Ancak yeni tavan fiyatlar ile şirketler zarar edeceğini hesaplıyor. Sadece bu yıl meydana gelen araç hasarlarının karşılanması değil oluşabilecek insanların vefat etmesi, sakat kalması gibi bedeni riskler için de bundan sonraki 10 yıl sorumlu olan şirketler bir nevi kuyruğu olan bu sigorta türünde gelecek yıllarda zarar edeceğinden emin. Sigortacılardan sorumlu olan Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün hesabı ise farklıydı. Onlar mevcut fiyatlar ile zarar edilmeyeceğini bir başa baş noktasının (ne kâr ne zarar) yakalanacağını düşünüyordu. Şimdi ise özellikle Sigorta Birliği’nin yeni Başkanı Can Akın Çağlar’ın çabaları ile gerçek durumun ortaya konulması için bir çalışma başlatıldı. Hesap öyle koyal değil. Bunu özel hesapcılar yani aktüerler hesaplıyor. İşte şimdi şirketlerin aktüerleri ile Hazine’nin hesap yapanları bir araya gelip bir röntgen çekecek. Belki doğru noktayı bulacak. Çalışma sonucunda her şeyin doğru bir şekilde ortaya konulması sigorta şirketlerinin de zarar etmeden işlerini yürütmesi için trafik sigortasında yeni fiyat artışı sağlayabilir.
Şartlar değişiyor maliyet düşecek
Trafikte zararın azaltılması, şirketlerin maliyetlerinin azaltılması çalışması da sürüyor. Genel şartlar içinde destekten yoksun kalma, eşdeğer parça kullanılması ve araçların değer kaybı konusunda çalışma yapılıyor.
İkili denetim sıkıştırması var
Başlatılan hesap ve genel şartların değişecek olması şirketleri rahatlatırken diğer yandan ikili denetim ise can sıkacağa benziyor. Edinilen bilgilere göre bir yandan Rekabet Kurulu diğer yandan Sigorta Denetim Kurulu özellikle trafik sigortasında poliçe kesmekten çekinen sigorta şirketlerini tespit edecek çalışma başlatmış durumda.