Doğa Sigorta, haziran ayı itibariyle Katılım Sigorta ürünlerini piyasaya çıkararak ülkemizde Kooperatif yapısı altında 'Katılım Sigortacılığı'nın ilk örneğini hizmete sundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ziraat Katılım Bankası’nın açılışında vurguladığı Tekafül (İslami Sigorta) ile ilgili çalışmalara çok önceden başladıklarını belirten Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, haziran ayı itibariyle ’Katılım Sigorta’ ürünlerini piyasaya çıkararak ülkemizde Kooperatif yapısı altında ’Katılım Sigortacılığı’nın ilk örneğini hizmete sunduklarını açıkladı.
İSLAMİ SİGORTA: TEKAFÜL
Nihat Kırmızı, Arapça kökenli ’kefalet’ kelimesinden türemiş olan ’tekafül’ kelimesinin anlamının bir arada hareket etmek, dayanışmak olarak yorumlanabileceğini sigortacılık terminolojisinde ise ’tekafül’ün ’İslami sigorta’ olarak tanımlanabileceğini belirterek, "Türk sigortacılığının uzun süredir gündeminde olan tekafül (katılım) sigortası, başka bir adıyla İslami Sigortacılık ürünleri katılımcılarıyla buluşmaya hazır. Sigortacılığımızın gelişimi ile ilgili olarak yetkin kurumlar tarafından zaman zaman yapılan araştırmalarda ortaya çıkan, Türkiye’de önemli bir kesimin faize çok duyarlı olduğunun altını çizersek, bu kesim zorunlu olan sigortalar dışında hiçbir sigorta ürününü almayı tercih etmiyor. Hatta bazı zorunlu sigortaları da yaptırmadıklarını görüyoruz. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Türkiye’de tekafül (katılım) sigortası konusunda bir ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Bu konuda hazırlıklarımız tamamlandı. İslamiyet dayanışmayı emretmektedir, İslami düşünce altında sigortaya bakış konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Kimi uzmanlara göre sigorta dini açıdan uygun bir güvence aracıyken; bazı uzmanlarsa bu fikri paylaşmamaktadır. Ancak çağımızın geldiği nokta itibariyle, hayatımızın neredeyse her noktasında kendisini gösteren sigortacılığın İslami bakış açısıyla, haram-helal kaygısıyla yeniden gözden geçirilmesinde şüphesiz fayda bulunmaktadır" dedi.
TÜM ACENTELER SICAK BAKIYOR
Tekafül’e tüm acentelerin sıcak baktığını belirten Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, "Acenteler ürünü satabileceklerini, sektörde ürün yelpazesinin çok açık olduğunu, sigorta yaptırmamış kişilerin ilgi göstereceğini, zorunlu sigortalar dışında sigorta ile hiç temas etmemiş kesimlerin ilgi göstereceğini düşünüyorlar. Aynı zamanda bizim de yoğun araştırmalarımız oldu, bu sigortayı yapan ülkelerde araştırmalar yaptık, gelişim süreçlerine baktık ve ülkemizde de olumlu bir yönde gelişiminin olacağını düşünüyoruz. Tabi ki sahadan alınacak veriler çok önemli bu yönde de araştırmalar yaptık, çünkü sahanın tepkisi çok önemli. İslami hassasiyeti olan bir kişi zorunlu olan trafik sigortasını yapıyor ama evini sigortalamıyor, işyerini sigortalamıyor. Tekafülle birlikte diğer poliçelerini de yaptırmaya çalışacak. Sağlık branşında ise 2016 yönlü planlarımız var. Bu yıl sadece elementer branşlarda olacağız. BES ise 2016 yılından sonra düşünebileceğimiz bir alan olacak" dedi.
EL SIKIŞILAN KATILIM BANKALARI VAR
Portföy dengelerinin yüzde 50-50 olacağını vurgulayan Nihat Kırmızı, "Hasarda ödemelerimizi bir hafta içinde ödemeye gayret ediyoruz. Özellikle bedenileri. Kasamızda nakit paramız da var. Bu yönde bir sorunumuz yok. Bankasürans tarafında birçok banka ile temaslarımız var. Özellikle Tekafül’ü bekleyen katılım bankaları ve el sıkıştığımız bankalar da var. Türkiye’de beklediğimiz ilgiyi görürsek bilinçaltımızda bölge ülkelere açılma gibi bir planda gün yüzüne çıkacaktır. Kooperatif olduğumuz için zaten halka açık gibi katılımın anlam ve yapısına uygun gözükebiliriz. Bizden, poliçe alan herkes üyemiz veya ortağımız olabiliyor. Tercih edenler Katılım fonuna katılabiliyor. Sektörde yaptığımız analizlerde katılım alanımızın (sigortalıların) çok memnum olduklarını dile getiriyorlar. Bu bizi mutlu ediyor. Tekafüle çok sıcak bakıyorlar. Biz şunu yapmak istemedik, bu sene çok prim üretelim, çok para kazanalım, acenteye çok verelim demiyoruz 10 yıl sonrasını düşünerek hareket ediyoruz. En büyük isteğimiz sektörde bir yer edinmekti. Biz cebimizden de ödesek tüm hasarları zamanında öderiz dedik ve bugüne kadar bu yönde hiçbir problem yaşamadık. Markamızın büyük bir güven algısı var. Sektörü dünyada takip ederek kendimizi yeniliyoruz. İyi bir sistem kurduğumuzu düşünüyoruz ama bunu güçlendirmemiz lazım diyoruz" ifadelerini kullandı.
PAZARI BÜYÜTECEK
’Katılım Sigortacılığı’nın Sigorta sektörünü büyüteceğini vurgulayan Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, "İslam ülkelerine bakıldığında söz konusu ekonomilerin son 20 yılda diğer gelişmiş ülkelere göre misli misli arttığını dikkat çekiliyor, sigortacılığın ise söz konusu ekonomilerde aynı oranda büyümediğini takip ediyoruz. Örneğin Malezya ekonomisi çok gelişti ama sigortacılıkta penetrasyon oranı düşük kaldı. Ben inanıyorum ki bizim ülkemizin iyi bir tarafı var, daha entegre olmuş bir ülkeyiz bunun içine katılım sigortacılığını da katarsak sektörde bundan faydalanacak ve sektörü geliştirecektir büyütecektir. Biz tek kalmayacağız tabi ki, ilk biz olacağız ama 2018’e kadar en az 2-3 tane katılım sigortacılığı yapacak firma olacağını düşünüyorum. Bu bize hiçbir şey kaybettirmeyecek. Bu bizim sektörümüzü daha da büyütecek. Hassasiyeti olan insanların sigorta yaptıracak olması sigorta sektörüne çok olumlu yansıyacaktır" dedi.