Esnaf iş yerlerini veya araçlarını sigortalatamamaktan yakınırken, Sigorta acenteleri ise fiyatların yüksek olmasının, yaşanan araç yakma ve iş yerlerini zarar verme olaylarından kaynaklandığını ve kendilerinin de iş yapamadıklarını belirtti.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan özel bir sigorta acente yetkilisi İshak Çifçi, sigorta fiyatlarının güvenlik seviyesiyle doğru orantılı olduğunu belirterek, özellikle son dönemlerde yaşanan olaylarda şantiye, İş yeri ve araç yakma olaylarının fiyatların en yüksek rakamlara çıkardığına dikkat çekti.
“Sigorta şirketleri primlerde artışa gitti”
Yaşanan olaylarla birlikte sigorta şirketlerinin fiyatlarını artırdığını söyleyen Çifçi, “6-8 Ekim olaylarından sonra sigorta şirketleri, primlerde artışa gitti. Sigorta şirketlerin literatüründe yer alan ‘terör teminatı’ kapsamında sigorta şirketleri indirime gitmiyor.” dedi.
“İş makinelerine sigorta teminatı yok”
Yakılan şantiyelerden sonra vatandaşların iş makinelerine sigorta yaptırma isteğini ancak, acentelerden teminat gelmediğini ifade eden Çifçi, “Son dönemlerde artan olaylarla birlikte, sigorta talepleri artı. Özellikle iş makineleriyle ilgili talepler var. Yaşanan olaylarda şantiyeler basıldığı için vatandaş endişeleniyor. Sigorta şirketleri de iş makinelerine hiçbir şekilde teminat vermiyor.” şeklinde konuştu.
Sigorta fiyatlarında artış
Artan fiyatlar karşısında vatandaşın şaşırdığını söyleyen Çifçi, “1 Hazirandan itibaren sigorta fiyatlarında artış meydana geldi. Acentamıza gelen vatandaşlar da bu fiyatları karşısında şaşkındır ancak gerek araç gerekse de işletmelerin sigorta fiyatlarında Ekim olaylarından bu yana artış sürüyor.” ifadelerini kullandı.
“Olası kazalarda vatandaş fotoğraf çekilsin”
Yaşanabilecek kazalarda vatandaşın mağdur olmaması için fotoğraf çekmesini öneren Çifçi, “Kaza esnasında araç sahiplerinin karşılıklı fotoğraf çekmelerini öneriyoruz. Fotoğraf çektikten sonra ölü veya yaralı var ise il sınırları içerisinde trafik polislerine değilse, jandarmaya haber verilir. Araç sahiplerinin kaza tespit tutanaklarını tutmalarını da öneririz. Sonrasında da trafik sigorta poliçesi, ehliyet ve ruhsat fotokopisini aldıktan sonra en yakın anlaşmalı servise giderek kaza ihbarlarını yaptırsınlar.” dedi.
Korsan acentelerin önüne geçilmesini isteyen Çifçi, “Korsan acenteler işlerimizi olumsuz olarak etki etmektedir. Biz burada kira, muhasebe ve personel ücretleri ödüyoruz. Ama korsan olarak iş yeri olmadığı halde sağda solda koşturarak, komisyon ücretleriyle işlerini yürütmektedirler.” şeklinde konuştu.
Esnaf ise sigorta fiyatlarındaki artışlardan dolayı iş yeri ve araçlarını sigortalatamadıklarını ifade ediyor. (Murat Dalgın-İLKHA)