SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’ne uygun şartları taşımayan acente ve şubelerin faaliyetlerinin durdurulacağını söyledi.
22 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 30 Aralık 2014 tarihinde çeşitli değişiklikler yapılan Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde belirtilen şartları sağlamayan sigorta acenteleri ile Hazine Müsteşarlığından uygunluk almayan sigorta acentesi şubelerinin faaliyetleri sona erdirilecek.
Bu çerçevede, Hazine Müsteşarlığı’nın talimatı üzerine TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) ilgili mevzuata belirtilen şartları sağlamayan sigorta acentelerinden savunma istedi.
SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Mevzuatta belirtilen şartları gerçekleştirmeyen acenteler, bu şartları taşıyan acenteler açısından haksız uygulamaya neden oluyor. Birileri kurallara riayet ederken başka bir acente bu kurallara uyum konusunda gerekli hassasiyeti göstermiyor. Bu durumu önlemek amacıyla, bazı illerde toplantılar düzenleyerek, çeşitli platformlarda açıklamalar yaparak, mevzuata uyum konusunda acente arkadaşlarımızı uyardık. Ancak, halen şartları sağlamayan acenteler olduğunu tespit ettik. Bu çerçevede, mevzuatta belirtilen uyum sürelerinin tamamlanması üzerine Müsteşarlığımızın da talimatlarıyla, aşağıda belirtilen acentelerden savunma talep ettik. Savunmalarında şartları taşıdıklarını belgeleyemeyen acentelerin Levha kaydını sileceğiz ve bu acenteler durumlarını düzeltinceye kadar faaliyette bulunamayacaklar. Aynı zamanda, izin başvurusu Hazine Müsteşarlığı tarafından onaylanmayan şube bilgilerinin ilgili Sigorta Acentesinin Levha kaydından silinmesi hususunda Odalarımıza talimat verdik ve bu kayıtlar silindi. Artık www.sigorta.org.tr adresli internet sayfamızda yayınlanan listede kayıtlı olmayan hiçbir acente şubesi faaliyette bulunamaz.”
Kasap, savunma talep edilen sigorta acenteleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
– Müdürü olmayan ve/veya geçici müdür atama süresi dolan tüzel kişi Sigorta Acenteleri (252 Acente)
– Müdür dışında en az bir teknik personeli olmayan tüzel kişi Sigorta Acenteleri (1.878 Acente)
– Asgari ödenmiş sermaye ile malvarlığı şartını taşımayan gerçek ve tüzel kişi Sigorta Acenteleri (570 Acente)
– Üç yıl üst üste Levha aidatını ödemeyen Sigorta Acenteleri (798 Acente)
Ağır yaptırım söz konusu
Acente şubelerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Kasap, “Beş ve daha az şubesi bulunan acentelere kolaylık sağlanması hususunda yoğun çaba harcadık. Ancak taleplerimiz Hazine Müsteşarlığı tarafından kabul görmedi. Müsteşarlıktan onay alamayan pek çok şube kapandı. Artık bu durumdan geri dönüş söz konusu değil. Şubelere ilişkin geri dönüş telafisi imkansız sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle, tüm acente meslektaşlarımı mevzuatta belirtilen hususlara riayet konusunda hassasiyete davet ediyorum. Zira, bu şartlara uymamanın, Müsteşarlık’tan izin almadan şube faaliyetinde bulunmanın yaptırımları çok ağır” şeklinde konuştu.
Denetim için model arayışı sürüyor
Denetim konusunda da açıklama yapan Kasap, “5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ve diğer düzenlemeler ile acentelik mesleği bir sisteme kavuşmuş olup, Hazine Müsteşarlığı ile İcra Komitemiz üzerine düşen görevleri yerine getirmiştir. Günümüzde, mesleğe ilişkin yapılması gereken en önemli ve acil husus etkin denetim mekanizmasının kurulmasıdır. Denetim konusunda İcra Komitemiz geçmişte çeşitli uygulamalar başlatmış ancak bunlar yeterli olamamıştır. Bu çerçevede, acentelerin etkin ve hızlı bir şekilde hem merkezi olarak hem de mahallinde denetlenmesi için model arayışımız devam etmektedir. Bu hususta, gerek meslektaşlarımız gerekse konunun uzmanları ile görüş alışverişinde bulunmaktayız. İnşallah en kısa zamanda yeni bir denetim mekanizması kuracağız” dedi.