Bireysel Emeklilik'te katılımcı sayısı 3 yılda 2 kat arttı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı.
 
Toplantıda, 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanların, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olmasını içeren Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor. 
 
Tasarıyla ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) ilk olarak Türkiye'ye 2001'de yasal düzenlemeyle getirilerek tabana oturtulduğunu söyledi. 
 
BES'in önemli ölçüde genişlemesinin de 2013 yılında devlet katkısı yapılmasına ilişkin yasal düzenlemeyle sağlandığını ifade eden Ağbal, "Bugün burada BES'i kapsam olarak genişletecek bir yasal düzenlemeyi yapmak üzere bir araya gelmiş olduk." dedi.
 
"Toplam fon tutarı 56 milyar liraya ulaşmış durumda"
 
Bir ülkede büyümeyi belirleyen en önemli bileşenlerden birinin de tasarruf oranları olduğuna vurgu yapan Ağbal, şunları kaydetti:
 
"Ülkemizdeki tasarruf oranlarının Türkiye'nin arzu ettiği, olması gereken büyüme oranlarına uygun düşmediğini de hepimiz biliyoruz. Gerek kalkınma planlarımızda gerekse kalkınma planına uygun hazırlanmış öncelikli dönüşüm programlarımız arasında yer alan bir düzenlemeyi huzurlarınıza getirmiş bulunuyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemi 2001 yılında yasalaştı, 2003 yılında yürürlüğe girdi, esas genişlemesini 2013 yılında devlet katkısı sistemini getirmek suretiyle yaptık. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde 2013 yılında yapmış olduğumuz yasal düzenlemeden sonraki geçtiğimiz 3,5 yıl içinde katılımcı sayısı 3,1 milyondan 6,4 milyona çıktı. Yani katılımcı sayısı iki kat arttı.
 
Sistemdeki fon büyüklüğü ise 2012 yılı sonunda yaklaşık 20,3 milyar lira idi. Temmuz 2016 itibarıyla devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki tasarruf tutarı 49 milyar liraya ulaştı. Devlet katkısı hesabındaki tutarı da dikkate aldığınızda şu anda BES'te toplam fon tutarı 56 milyar liraya ulaşmış durumda. Gelinen noktada BES'deki fonların milli gelire oranı 2016 yılı itibarıyla yaklaşık 2,5 seviyesine ulaştı. İnşallah BES yaygınlaştıkça buradaki fon tutarı yıllar itibarıyla daha da artacak."
 
Ağbal, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Türkiye'de bireysel emeklilik sisteminin kapsayıcılığının artırılması ve sistemin yaygınlaştırılması ile yurt içi tasarruf oranının yükseltilmesi ve çalışanların emeklilik döneminde refah düzeyinin artırılmasının amaçlandığının altını çizdi. 

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü