Kadın Dostu Şirket AvivaSA

AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca: “Satış kanalları da dahil olmak üzere, kadın çalışan oranımız yüzde 65; kadın yönetici oranımız ise yüzde 64. Ayrıca, su anda 100'ü aşkın genç girişimcimizin yüzde 60'ı kadın. Bu veriler, kadın dostu şirket olarak tanımlanmamızın en somut göstergeleridir.”
 
Eskiden hayati bir unsur olarak görülmeyen, gerektiğinde kullanılabilecek bir yedek güç olarak algılanan “kadın istihdamı”, her geçen yıl daha fazla
ekonominin ana konusu olmaya başlıyor. Çünkü kadın istihdamı arttıkça ve kadınlar ekonomik olarak güçlendikçe; onlar üzerinden, eğitim, kültür, beslenme ve sağlık harcamalarının artmaya başladığı tespit ediliyor. Başka bir ifadeyle, kadın istihdamının artışı, toplumun yaşam kalitesine net katkıda bulunuyor. Ayrıca iş yaşamının, kadınlara özgü bakış açısına, davranış biçimlerine ve çözüm yaklaşımlarına ihtiyacı olduğu her geçen gün daha fazla dile getiriliyor.
 
Kadın istihdamında Avrupa’nın çok gerisindeyiz
 
İstihdam politikalarıyla kadın dostu organizasyonlar olarak tanınan şirketler var.Bunlardan birisi olan AvivaSA, geçen yılın Ekim ayı sonunda, Deloitte işbirliğinde yaptığı önemli bir araştırmanın sonuçlarını açıklamıştı. Türkiye dahil Avrupa’nın 9 ülkesinde gerçekleştirilen Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı araştırmasında, dolaylı sonuç olarak, Avrupa ve ülkemizdeki kadın istihdam oranları karşılaştırması da çıkmıştı.
 
Araştırmada, 15–64 yaş arasındaki bireylerin çalışma oranları incelediğinde, AB nüfusunun yüzde 66’sı, Türkiye nüfusunun ise yüzde 50’si istihdam ediliyor. Bu oran, erkekler bazında bakıldığında AB’de yüzde 71, Türkiye’de ise yüzde 70. Ama konu kadınlara gelince aradaki fark bir hayli açılıyor. AB’deki kadınların yüzde 60’ı, Türkiye’deki kadınların ise sadece yüzde 30’u istihdam ediliyor.
 
Kadın istihdamının başarılı bir örneği: AvivaSA
 
İzledikleri kadın istihdamı politikası hakkında açıklamalar yapan AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca; kadın istihdamı konusunda dünyada ve Türkiye’de pek çok şirketin çok önünde olduklarını vurgulayarak; “Ülkemizin düşük istihdam ve tasarruf oranları bir sorun ama kadın istihdam oranımızın, Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde olması daha acil çözümlenmesi gereken bir sorun. Kadın istihdamını artırma işini, sadece toplumun sosyal dönüşüm sürecine bırakmamamız gerekir. Gerçek değişim, bekleyerek değil her platformda altını çizerek, öncü olarak, alan açarak sağlanabilir. AvivaSA olarak istihdam politikamızda, kadınlara sadece hak değil, fırsat eşitliği de sağlamaya yönelik kurumsal kültüre sahibiz.” dedi.
 
İş ilanlarını yayımlarken ilanın diline bile dikkat ettiklerini belirten Kuruca, şunları söyledi: “İlanlarımızda, cinsiyet ayrımcılığına neden olabilecek herhangi bir ifadeye yer vermiyoruz. İşe alım yaparken, bir pozisyon için başvuran eşit özelliklere sahip bir kadın ve erkek varsa, biz kadın olan adayı tercih etmeye çalışıyoruz. Kadınların iş yaşamına daha fazla katılmalarını, erkeklerle eşit koşullarda çalışabilmelerini ve ücretlendirilmelerini hedefliyoruz. Esnek çalışma saatleri uygulamasıyla, çalışan annelerimize konfor sağlıyoruz. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam seminerleri, diyetisyen danışmanlığı, çeşitli spor aktiviteleri, hobi kursları, sadece kadınlara özel aldığımız indirimli hizmetler gibi faaliyetlerle kadın çalışanlarımızın iş/özel yaşam dengesini korumayı hedefliyoruz. Satış kanalları da dahil olmak üzere, kadın çalışan oranımız yüzde 65 ve kadın yönetici oranımız ise yüzde 64. Ayrıca, su anda 100'ü aşkın genç girişimcimizin yüzde 60'ı kadın.”
 
Özellikle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu “İş’te Eşitlik” platformuna üye olarak, her fırsatta Türk kadınına çalışması için destek vermeye devam ettiklerinin altını çizen Kuruca; “Kadınlar, işe bakış açılarıyla, sorumluluklarına sahip çıkmalarıyla, ölçülebilir risk alan yapılarıyla, işin başında ne istediklerini bilerek var olmalarıyla büyük farklar yaratıyor ve organizasyona daha büyük katkı sağlıyorlar.” dedi.

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü