Sigortacılar, yüzde 100 siber güvenlik durumundan söz edilemeyeceğini belirterek, “Risklerden korunmanın yolu siber riskler sigortası yaptırmaktan geçiyor” diyor.
Dünyayı etkisi altına alan ve yayılmaya devam eden Wanna Cry virüsü, sigortacıları da harekete geçirdi. Geçen hafta başlayan virüs saldırısı önce Türkiye’nin de içinde bulunduğu 150’ye yakın ülkede 200 bine yakın sistemi etkiledi ve başta İngiliz sağlık sistemi çöktü, ardından dünyaca ünlü şirketler üretimlerini durdurmak zorunda kaldı. Wanna Cry virüsü nedeniyle, Türkiye’de de birçok şirket üretimine ara verdi.
Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, Türkiye’nin, saldırılardan en çok etkilenen ülkeler arasında 14. sırada olduğunu belirterek, dünyada yazılım bulaşma oranı en yüksek 10 ülke arasında Türkiye’nin, Çin’den sonra yüzde 48 ile ikinci sırada yer aldığını söyledi. Siber risklerin önümüzdeki dönemde de en büyük tehdit olacağını ifade eden Yıldız, “Siber suçların global ekonomiye maliyetinin yılda 400 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor, 2019’da bu rakamın 2 trilyon doları, 2021’de ise 6 trilyon doları aşması bekleniyor” dedi.
SİBER SUÇ MAĞDURLARI
Yılmaz Yıldız, Türkiye’de, her yıl 10-15 milyon kişinin siber suçlardan mağdur olduğunu, bunun bedelinin 600 milyon doları bulduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Siber atak sayısında Türkiye, dünyada 5’inci, Avrupa’da 4’üncü sırada. Başka bir araştırma ülkemizin, 2016 yılında Avrupa bölgesinde fidye yazılım saldırılarını en fazla yaşayan ülke olduğunu, dünyada ise ABD ve Brezilya’dan sonra 3’üncü sırada yer aldığımızı söylüyor. Siber riskler kapsamında en az vatandaşlarımız kadar şirketlerimiz de risk altında. Dünya genelinde şirketler veri sızıntısını engellemek için aylık ortalama 4 bin Euro harcama yaparken, Türk şirketleri de 3 bin Euro’dan fazla harcama yapıyor. Özellikle KOBİ’ler, kendilerini koruyacak büyük bilgi teknolojileri departmanları ve siber güvenlik altyapıları olmadığı için risk altında.”
KORUNMA YOLLARI
Yılmaz Yıldız, siber dolandırıcıların kullandığı yöntemlerin giderek daha akıllı ve yaratıcı hale geldiğini belirterek, tüm önlemler alınmış olsa dahi yüzde 100 siber güvenlik durumundan söz edilemeyeceğini kaydetti. Yıldız, “Risklerden korunmanın yolu siber riskler sigortası yaptırmaktan geçiyor. Geçtiğimiz yıl açıklanan verilere dayanarak, siber riskler sigortasında üretilen prim büyüklüğünün yıllık 3 milyar dolar seviyesini aştığını söyleyebiliriz. Türkiye ise henüz siber risk sigortası anlamında yolun başında” dedi.
KÜÇÜK İŞLETMELERDEN YOĞUN TALEP ALIYORUZ
Yılmaz Yıldız, Zurich Sigorta olarak, ‘Kimliğim Güvende” ismiyle, bireylere, kişisel bilgi hırsızlığı ve siber saldırılara karşı yeni nesil bir sigorta ürünü sunmaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Kişisel bilgi hırsızlığı ve siber saldırılara karşı sigortalının dolandırıcıların kurbanı olmadan kendini korumasına yardımcı olan internet tarama ve virüs koruma hizmeti sunuluyor. Ürünü satın aldığınızda, çalınması durumunda sorun yaşayabileceğiniz kişisel bilgilerinizi girebileceğiniz bir yazılıma, size özel bir kullanıcı adı-şifre ile erişiminiz sağlanıyor. Bu yazılım sanal alemi düzenli olarak tarayarak, herhangi bir riskli işlem tespit ettiğinde uyarıyor ve ne gibi önlemler alabileceğinizi söylüyor. Bunun dışında, poliçeyi aldığınızda size bilgisayarınıza virüs bulaşmasını önleyecek, bulaşırsa bunu temizleyecek bir anti-virüs yazılımı veriliyor. İkinci avantaj ise, siber risklerden ötürü mağdur olduğunuzda size sağladığı teminatlarla mağduriyetinizi gidermesi ya da asgariye indirmesi. Sigorta ile kimlik hırsızlığı teminatı, kişisel şifre çalıntı teminatı, ATM kapkaç teminatı, kayıp-çalıntı kimlik teminatı, gazete kayıp ilan hizmeti, acil durumlar için nakit avans gibi birçok destek bir arada sunuluyor. Sigortanın küçük işletmelere uygun versiyonunu da hizmet sunduk. Hem bireysel, hem de küçük işletmelerden yoğun talep alıyoruz.”
FİDYE ÖDEME, ŞANTAJ MASRAFI DA KARŞILANIYOR
Nart Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart siber saldırıların gerçekleşebileceğini ve fidye talepleri, iş durması, verilerin çalınması, finansal zararlarla karşı karşıya kalınabileceğini söyledi. Zararların karşılanmasının ancak siber risk sigortası ile mümkün olduğunu belirten Nart, şöyle konuştu: “Siber riskler sigortası; kriz yönetim, data ve verilerin silinmesi veya manipülasyonu ile ilgili yeniden yapılandırma masraflarına, iş durması hasarlarına, fidye ödeme ve şantaj masraflarına, güvenlik açığından dolayı üçüncü şahıslara ait stratejik ortaklara verilecek hasarlara karşı teminat sağlıyor. Teminat limitlerine gelince; küçük ve orta boyutlardaki şirketler ciro ve taşıdığı risklerin tespitine orantılı olarak 2-10 milyon Euro arasında korumalar alabilir. Büyük şirketlerde bu limit, özellikle üçüncü şahıs verilerinin emanete alındığı durumlarda 20-100 milyon, büyük finans kuruluşlarında 200 milyon dolara kadar çıkabilir.”