Bereket Sigorta ve Bereket Emeklilik Şirketlerinin sektör ve basın lansmanı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Her iki çiftçimizden birinin Tarım Kredi kanalıyla tarım sigortası yaptırdığını ve Tarım Kredinin diğer branşlarla birlikte yıllık prim üretiminin 460 milyon TL olduğunun altını çizen Bakan Çelik, “Tarım Kredi, sigorta sektörüne 10 yıl aradan sonra yeninden dönmek suretiyle, başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızın traktöründen arabasına, ürününden evine, tarlasından emekliliği ve sağlığına kadar her türlü riske karşı sigorta ihtiyaçlarını doğrudan karşılamış olacak. Gerek Tarım Kredinin gerekse de Bereket Sigortanın tüm çalışanlarına başarılar diliyorum ve Bereket Sigorta, Nar Gibi Bereketli Olsun diyorum” ifadelerini kullandı.
Bakan Çelik, Bereket Sigorta’nın, sigorta sektörüne çok büyük bir dinamizm katacağını, bu durumdan en büyük payı da ülkemizin çiftçisi alacağını belirterek,Tarım Kredi çatısı altında yeni bir yüz, yeni bir anlayış ile hizmet vermeye başlayan Bereket Sigorta şirketlerinin sektöre yeni bir soluk getireceğine inandığını da sözlerine ekledi.
Bakan Çelik: “ Tarım Kredi modern bir tarım örgütlenmesine dönüşmüş durumda”
17 Mayıs tarihi itibarıyla Tarım Kredi Merkez Birliği’nin 40.Yıl Dönümünü kutladığını hatırlatan Bakan Çelik, “Tarım Kredi’nin geçmişi 154 yıl öncesine dayanmaktadır, ilk olarak imece ve ahilik gibi yardımlaşma ve dayanışma esasıyla çiftçi ve üreticilerimize hizmet vermeye başlayan Tarım Kredi bugün 1 Merkez Birliği, 17 bölge birliği, 1625 kooperatif, 186 hizmet bürosu, 7 bin 200 çalışanı ile 36 bin yerleşim yerinde faaliyet yürüten modern bir tarım örgütlenmesine dönüşmüş durumdadır. Tarım Kredi 1 milyon 100 bin ortağına ve tarım sektöründeki tüm üreticilerimize gübre, yem, motorin, tohum, sulama ve zirai alet ekipmanları, bitki koruma ürünleri ve diğer tarımsal girdileri yüksek kalitede sunmaktadır. Bu sayede hem piyasayı regüle etmekte, hem de kayıt dışılığı önleme de önemli görevler üstlenmektedir. İyi günde kötü günde çiftçimizin yanında olan Tarım Kredi, geçtiğimiz yıl son derece önemli yapısal kararlara imza attı. Karlı ve rekabetçi olmayan şirketler tasfiye edildi, 17 olan şirket sayısı bugün sigorta şirketlerimizle beraber 12’ye inmiş oldu. Damızlık, tohum, ilaç ve gübre gibi üreticilerin doğrudan kullandığı girdilerde maliyetler düşürüldü. Tüketiciyi direkt ilgilendiren konularda Bakanlığımızla koordineli hareket etmeye başladı.”şeklinde konuştu
Tarım Kredi’nin Bütün Çalışanlarına Teşekkür Ediyorum”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’nın çiftçilerin yüzünü güldürecek bir anlayışla, tek bir hedef doğrultusunda ilerlemesi gerektiğini ve bu doğrultuda adımlar atıldığını kaydeden Bakan Çelik, “Bu kısa zamanda Tarım Krediyle birlikte, yalnızca çiftçinin memnuiyetini hesaba katan bir anlayış içinde koordinasyonlu çalışmalarından ötürü Merkez Birliği Yönetim Kuruluna, Genel Müdürlüğüne, Bölge Müdürlerine ve Tarım Kredi’nin bütün çalışanlarına teşekkür ve tebrik ediyorum.”dedi
Çiftçilerin yüzünün gülmesi ve onların memnuniyeti için gerekli çalışmaların yapılması konusundaki hassasiyetini dile getiren Çelik, bu anlamda Tarım Kredi ile birlikte yalnızca çiftçinin memnuniyetini hesaba katan bir anlayış içinde çalıştıklarını söyledi.
Faruk Çelik, üreticilerin mahsullerinin daha az aracı ile tüketiciye ulaşması amacıyla Tarım Kredi’nin piyasada daha aktif roller üstlenmeye başladığını belirterek, “Bu süreçte önemli bir çalışma da tarım sektörünün finansmanına yönelik oldu. Tarım Kredi, çiftçilerimize son 14 yılda 45 milyar liralık kredi kullandırdı. Çiftçilerimiz tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de milli gelirden en az payı alan kesimi oluşturuyorlar.” şeklinde konuştu.
Finansman kullanımında çiftçilerin aleyhine gelişen durumlar için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Çelik, “Bu durumun ortadan kalkması için Merkez Birliğimiz, Genel Müdürümüz, Ziraat Bankası ile görüşmelerini sürdürüyorlar. Biz de her türlü desteği veriyoruz. Bu konudaki esnaf çiftçi ayrımını ortadan kaldıracak düzenlemeyi Ziraat Bankası ile birlikte gerçekleştirmiş olacağız.” bilgisini verdi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin tarımsal üretimin artırılması ve üreticilerin ihtiyaçlarının karşılanması için 2017 yılında 600 milyon liralık yatırım kararı aldığını hatırlatan Çelik, tarımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de stratejik öneminin her geçen gün arttığını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gıda ürünlerinin tarladan sofraya gelene kadarki süreçte haksız bazı zincirler olduğunu belirterek “Çiftçinin üretimde kalması ve onların yüzünün gülmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Mevsimsel geçişlerde fiyatlar geçmişte de yükseliyordu. Gıda Komitesi, kısa süreli haksız kazanç peşinde koşanların önüne geçmek için çalışıyor.” dedi.
“Enflasyon çığırtkanlığını yapanlara, adresi başka yerde arayın diyoruz”
Bakan Çelik, Türkiye’de TARSİM bünyesinde tarım sigortacılığı anlamında hayata geçirilen yenilikleri hatırlatarak, “TARSİM, ocak ayı itibariyle yeni bir sürece girdi. Özetle, doğal afetlerden kaynaklı tarımsal risklerin tamamını sigorta kapsamına almış bulunuyoruz. En önemlisi buğdayda kuraklığı güvence altına aldık ama 2018 yılından itibaren kuraklık karşısında tüm ürünler sigorta kapsamına alınmış olacak.” ifadelerini kullandı.
“Eli nasırlı çiftçilerimizin yükünü azaltmak hepimizin öncelikli görevi.” diyen Çelik, şunları kaydetti:
“Soframıza gelen ürünleri zorluklarla soframıza taşıyan çiftçilerimizin alın terini İstanbul Boğazı’na bakarak konuşmak kolay. Yok efendim domatesin fiyatı şuymuş, enflasyon biraz yükselmiş, bunun müsebbibi de domates oldu. Bunun müsebbibi de çiftçinin ürettiği salatalık oldu, biber oldu. Geçin bunları, geçin! Çiftçi ile ilgili bakışları olumsuz noktaya çeken bu yaklaşımlara şiddetle karşı olduğumuzu söylüyorum.
8 liradan bahsedilen, 7 lira bahsedilen domates bugün itibariyle 4 liraya düşmüş. 30 kuruşa, 40 kuruşa, maliyetinin altına çiftçi pazar bulamazken, çiftçiye sahip çıkmayanların, bugün bir nebze çiftçinin yüzü güldü diye, enflasyonun ana müsebbibinin domates olduğunu söylemelerini kabul etmek mümkün değildir.
2 liraya çiftçinin tarlasından çıkan domates, eğer 8 liraya satılıyorsa çiftçiden yola çıkan domatesin nerelere uğradığına bakmak gerekiyor. Gıda Komitemiz bununla uğraşıyor, bunu çözmeye çalışıyor. Tarladaki 2 liralık domates, nasıl 8 lira oluyor. Çözülmesi gereken bu aradaki 6 liranın hangi alın teri karşılığında verilip verilmediği meselesidir. Buradan çiftçilere sesleniyorum; üretmeye devam edin, hükümet olarak, Bakanlık olarak yanınızdayız. Bu enflasyon çığırtkanlığını yapanlara, adresi başka yerde arayın diyoruz.”
Haksız bazı zincirler olduğunun altını çizen Çelik, çiftçinin üretimde kalması ve onların yüzünün gülmesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Mevsimsel geçişlerde fiyatların geçmişte de yükseldiğini hatırlatanÇelik, Gıda Komitesi’nin kısa süreli haksız kazanç peşinde koşanların önüne geçmek için çalıştığını söyledi.
17 Mayıs tarihinin Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin 40. Kuruluş Yıl dönümü olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Tarım Kredi Genel Müdürü Ayhan Karayama ise şunları kaydetti: “154 yıldır ülke tarımına hizmet eden Tarım Kredi Kooperatiflerinin Merkez Birliği 17 Mayıs 1977 yılında kurulmuş ve Teşkilatımızın en büyük gücü olmuştur. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bugünlere gelmesinde büyük emekleri olan Merkez Birliği, Bölge Birliği ve Kooperatif personelimize teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Tarım Kredi Ailesi, 17 bölge birliği, 1625 kooperatif, 186 hizmet bürosu, 12 şirketi, 7 bin 500 çalışanı ve 1 milyon civarında çiftçi ortağının hem girdi ihtiyacını uygun fiyatla karşılıyor ve hem de ürettikleri ürünleri değerlendiriyor. Rakamlarla ifade etmek gerekirse; 25 milyar TL aktif büyüklüğü, 11 milyar TL cirosu, 7,5 Milyar TL kredi kullandırımı, 1,4 milyon ton-1,4 milyar TL’lik gübre satışı, 1,3 milyon ton-1 milyar TL yem satışı, 250 milyon lt-780 milyon TL mazot satışı, 166 bin ton-433 milyon TL tohum satışı,400 bin ton-200 milyon TL’ lik kömür satışı, 22.400 büyükbaş, 44.000 küçükbaş-207 milyon TL’lik hayvan satışı olmak üzere toplam 5,3 milyar TL satış miktarından bahsediyoruz. Faaliyetlerinde karlılığı öncelikli hedef olmaktan çıkartarak çiftçilerimizin kazanmasına, ülke tarımının geliştirilmesine yönelik yeni bir strateji belirleyen Tarım Kredi Kooperatifleri, bakanımızın ve bakanlığımızın destekleri ile hem çiftçilerimizin girdiye uygun fiyatla ulaşmasını sağlıyor ve aynı zamanda diğer piyasa aktörlerinin satış fiyatlarını da etkileyerek piyasa regülasyonu görevini yerine getiriyor.”
“2017 yılı kalkınma, büyüme ve atılım yılı olacak”
Tarım Kredi’nin 2017 yılını kalkınma, büyüme ve atılım yılı olarak ilan ettiğini belirten Karayama, “Tarım Kredi 2017 yılı için şirketlerimizle birlikte yaklaşık 600 milyon liralık yeni yatırım planladı. Bunların içinde bugün lansmanının yaptığımız sigorta şirketleri, yem fabrikaları, Adıyaman’da yapılacak badem ve fıstık işleme tesisi, Balıkesir Gömeç’te ki zeytinyağı fabrikası, Kırklarelinde ayçiçek yağı fabrikası, ülkemizin 5 farklı noktasında 330 bin ton Lisanslı Depo yapılması, hayvancılık ve tohum yatırımları, Gübretaş’ın, Tarkimin ilave yatırımları gibi pek çok yeni yatırım ile bir yandan çiftçilerimize daha iyi hizmet götürmeyi diğer taraftan ise Türkiye’nin istihdamına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu yatırımlarla doğrudan 400 dolaylı 10.000’nin üzerinde istihdam oluşturulması hedeflenmektedir.” İfadelerini kullandı.
Tarım Kredi’nin sigortacılık sektörüne girişi hakkında bilgiler veren Genel Müdür Karayama “ Tarım Kredi Kooperatifleri yönetimi olarak faaliyet alanımız olan tarım sektöründen gelen yoğun talepleri de dikkate alarak tekrar sigortacılık sektöründe yer almayı düşündüğümüz günlerde, ülkemiz tarihte benzeri görülmemiş bir hain darbe girişimiyle karşı karşıya kalmıştır. 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde elim darbe girişimine karşı milletimizin her kesiminden kararlı bir duruş sergilenmiş, 15 Temmuz milletimizin birlik ve beraberlik içinde demokrasiye sahip çıkmasının ve ihanet odaklarına müstahak oldukları yenilgiye uğratmasının şanlı bir örneği olarak dünya tarihine geçmiştir. Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatifleri, 15 Temmuz sonrası FETÖ terör örgütü ile irtibatlı olduğu için TMSF bünyesine geçen Asya Emeklilik ve Işık Sigorta şirketlerinin yapılan ihalelerine katılmış ve sonuçta her iki şirkette Tarım Kredi ailesine katılmıştır. Daha sonra yaptığımız, milletimizin de yoğun ilgi gösterdiği isim yarışmamız sonucu şirketlerimiz Bereket Sigorta ve Bereket Emeklilik adlarını almış ve yeni logolarıyla yine milletimize hizmet etmeye başlamıştır. Tarım Kredi 10 yıla yakın bir aradan sonra bugün yaptığımız lansmanla tekrar sigorta sektörüne giriyor olmamızdır. Büyük Tarım Kredi Ailesinin her bir ferdinin candan istediği sigorta şirketi sahibi olma arzusunu, Zatı Alinizin, yönetim kurulumuzun ve çalışanlarımızın desteği ile gerçekleştirmiş olduk. Bundan sonraki hedef ve görevimiz bu şirketleri bulundukları noktadan çok daha ilerilere taşımak ve sektörde ilk 3 sırada yer alacak öncü bir şirket haline getirmektedir. Tarım Kredi Ailesine yeni katılan Bereket Sigorta ve Bereket Emeklilik şirketlerimizin her daim ülkemizin ve milletimizin hizmetinde olacağını ve başta acentelerinden veçalışanlarından alacağı güçle sigortacılık sektöründe söz sahibi olacağına olan inancımı tekrarlamak istiyorum.” açıklamalarında bulundu.
Konuşmaların ardından, Tarım Kredi’nin düzenlediği isim yarışmasında “Bereket” önerisiyle ödül almaya hak kazanan Elif Uzun’a 20 bin TL tutarındaki çek, Bakan Faruk Çelik tarafından takdim edildi.
Bereket Sigorta ve Bereket Emeklilik Şirketlerinin sektör ve basın lansmanına Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, ilgili birim müdürleri ile çok sayıda basın mensubu ve davetli de katıldı.Fotoğrafı büyük görmek için tıklayın 1.JPG