FTSO Sigorta Acenteleri İçin Ankara’da

Sigorta acenteleri ile sektörel toplantı yaparak sorunlarını dinleyen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, acentelerin sorunlarının çözümü için Ankara nezdinde girişimlerde bulundu.
 
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, sigorta acentelerinin sorunlarının iletmek için TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi ile görüştü. FTSO tarafından organize edilen görüşmeye Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Marmaris Ticaret Odasından da katılım sağlandı.
 
TOBB ikiz kulelerde yapılan toplantıda, sigorta acentelerinin en çok sorun yaşadığı konu olan trafik sigortalarına şirketler tarafından uygulanan kısıtlamalar oldu. SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, bu konuyla ilgili olarak Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin acentelerde denetlemeler yapıldığı, yakında zamanda para cezasının dışında, SBGM sistemine erişim engeli gibi cezaların geleceğini söyledi. Merdiven altı sigortacılık ve riskli araçlara trafik sigorta yapılmasına ilişkin konular da masaya yatırıldı. Hüseyin Kasap, hazırlanan rapor için teşekkür ederek, SAİK’in yapılacak çalışmalarında raporda yer alan sorunlara yer verileceğini söyledi.
 
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Halit Saraç, Milas Ticaret ve Sanayi Odası adına Erenay Sigorta sahibi Hasan Eren, Marmaris Ticaret Odası Adına Başak İncekara Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının sigorta acenteleri ile yaptığı görüşme sonrası hazırlanan, acentelerin sorunlarını içeren raporu sunmak için Ankara’daydı. FTSO öncülüğünde bir araya gelen heyet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Merkezinin bünyesinde olan ve sigorta acentelerinin üst komitesi olan Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap, Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylenmez ve Köksal İlker Barış ile bir araya geldi. 25 Mayıs Perşembe günü saat 10.00’da, TOBB’da yapılan toplantı yaklaşık 3saat sürdü. Toplantı süresince raporda yer alan sorunlar başta olmak üzere, sigorta acentelerinin işlemler sırasında karşılaştıkları sorunlar ele alındı.
 
Şirketler Vatandaşı ve Acenteyi Mağdur Ediyor
 
Acentelerin sektör toplantısında olduğu gibi, TOBB’da yapılan görüşmede de en önemli konu sigorta poliçelerine şirketler tarafından uygulanan kısıtlamalar oldu. FTSO adına toplantıya katılan Yönetim Kurulu Üyesi Halit Saraç, “12 Nisan’da 5684 sayılı Sigortacılık Kanununda yapılan değişiklikle bildiğiniz gibi trafik sigortalarına düzenleme getirildi. Acentelerin serbest piyasada yüzde 1’lere düşen karları da taban ve tavan pay uygulaması ile yüzde 10 olarak belirlendi. Ancak geçmişte daha yüksek fiyatlara trafik poliçesi düzenleyen sigorta şirketleri şimdi ekran karartma gibi yöntemlerle poliçe kesilmesine zorluk çıkartıyor. Burada hem vatandaş hem de acente mağdur oluyor.” dedi.
 
Şirketlere Yeni Cezalar Uygulanabilir
 
Konuyla ilgili Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünün çalışma yürüttüğünü belirten SAİK Başkanı Hüseyin Kasap, “Genel Müdürlük müfettişleri acentelere giderek müşteri gibi işlemler yaptırıyor. Ekran açmayan şirketleri tespit ediyor. Bu denetimler önümüzdeki günlerde de sürecek. Denetimler sonucunda ekran karatma yaptığı tespit edilen şirketlere para cezası yerine;Sigorta Bilgi Sistemine (SBM) erişimin engellenmesi gibi yaptırımlar uygulanması söz konusu olabilir” açıklamasında bulundu.
 
Riskli Araçlar İçin Havuz Sistemi Geliyor
 
Toplantıda ele alınan bir diğer konu da birden fazla kazası olan hasarlı araçlardan kaynaklanan zararlar oldu. Bu araçlar için FTSO’nun raporunda da yer alan havuz sistemi önerisinin Hazine Müsteşarlığında görüşüldüğünü ifade eden Hüseyin Kasap, yakın zamanda bir havuz sisteminin oluşturulacağını, hasarlı araçların sigorta şirketleri tarafından bu sisteme atılacağını söyledi. Oluşturulan havuzun zararlarının şirketler arasında bölüştürüleceğini de ifade eden SAİK Başkanı, havuzun yüzde 50’sinin sigorta şirketleri arasında paylaştırılması, geriye kalan yüzde 50’lik bölümünde yine şirketler arasında piyasa payları oranında paylaştırılması yönünde bir çalışma olduğunu kaydetti. Hüseyin Kasap, “80 bin araçtan yalnızca 16 bini hasarsız. Şirketler sigortalanması riskli olan hasarlı veya yeni sürücü gibi araçların sigortasını havuza atacaktır. Bu durum geriye kalan riski az araçların sigortalanması içinde şirketlerin, acentelerin pirim oranını arttırmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.
 
Merdiven Altı Sigortacılık İle Mücadele
 
Sigorta acentelerinin yakındığı konuların başında gelen merdiven altı acentecilik de toplantıda masaya yatırıldı. Muğla’dan sigorta acentelerinin sorunlarını anlatmak için Ankara’da bulunan heyet, pek çok kişinin vergi kaydı olmadan sigorta acenteciliği yaptığını ve bunların denetimi için Odalara yetki verilmesi gerektiğini ifade etti. SAİK’in cezai işlemleri hakkında bilgi veren Hüseyin Kasap, “2016 yılında 2.180 adet işlem yaptık. Bunlardan 1.152’sine meslekten uzaklaştırma, kınama, uyarı gibi cezalar verdik. Bize bu işi yapan kişileri ispatları ile bildirmeniz halinde biz gerekli işlemi yapabiliriz. Kişinin isminin ve telefon numarasının olduğu bir tabelanın fotoğrafı, kartvizit ya da düzenlenmiş bir poliçeyi dilekçenizle birlikte bize ulaştırmanız yeterli. Biz bu konuda gerekli çalışmayı yaparız” sözlerini kaydetti. Hüseyin Kasap, hazırlanan rapor için teşekkür ederek, SAİK’in yapılacak çalışmalarında raporda yer alan sorunlara yer verileceğini söyledi.

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü