Tarım Sigortalan Havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve İşletme ölçekleri itibariyle Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları, her yıl Bakanlığımızın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir. Tarım Sigortaları 2015 yılı uygulamalarının yer aldığı "Tarım Sigortalan Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin 2014/7093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 31 Aralık 2014 tarih ve 29222 sayılı (4'üncü Mükerrer) Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İl Müdürümüz Aydın TÜFEKÇİ yaptığı açıklamada bu kararname ile;
Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskım ek riskleri dolu paketi halinde; bu sayılan risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere; açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, ayrıca meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski,
Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ile taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ek riskleri paket halinde,
Süt ve erkek besi sığırları ile erkek ve dişi mandalar için ölüm riski,
Koyun ve keçi ile koç ve tekeler için ölüm riski,
Kapalı sistemde üretim yapılan, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes
hayvanları için ölüm riski,
Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için Ölüm riski ile kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri,
Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan aktif (arılı) ve plakalı kovanlar için; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri,
İlgili genel şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında; Bakanlığımızın kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi, sera, ürün, tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır dedi.
2015 Yılında İlk Kez Uygulanacak İlave Teminatlar
İl Müdürümüz verdiği bilgilerin devamında; 2015 yılında 2014 yılı uygulamalarına ilave olarak; meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için isteğe bağlı olmak üzere dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski, Yağ gülü için dolu paketindeki riskler, Hububat ürünlerinde sap kısmı, Arıcılıkta vahşi hayvan saldırısı riski, Su ürünlerinde kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri ilk defa teminat kapsamına alındı.
Ayrıca, Büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, Küçükbaş hayvanlar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmiş olup, Gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içerisinde nakliyat riski dört (4) kez olarak arttırılmıştır.
Devlet prim desteği oranı; tüm risklerde % 50 oranında uygulanacak, ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1 /3 oranında ek prim desteği olarak karşılanacaktır.
Üreticilerin Bakanlığımızın Çiftçi Kayıt Sistemlerine Dahil Olmaları Zorunludur.
Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak üreticilerin, Bakanlığımızın çiftçi kayıtlarına kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluktur. Bu bağlamda Bitkisel Ürün Sigortasında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Sera Sigortasında Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS), Su Ürünleri Sigortasında Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS), Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortasında Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) gibi çiftçi kayıtlan dikkate alınmaktadır. Üreticilerin, tarım sigortası prim desteğinden yararlanabilmesi için bu kayıt sistemlerine kayıtlı olması ve bu kaydım her sene güncellemesi gerekmektedir.
Sera, Su Ürünleri, Arıcılık (Arılı Kovan) ve Hayvan Hayat Sigortalarında diğer branşlardan farklı olarak kayıt ile birlikte risk incelemesi sonucunun olumlu olması halinde sigorta poliçesi düzenlenmektedir. Bu işlem yapılırken kriterler önceden belirlenmekte ve tüm bölgeler için standart olarak uygulanmaktadır. Risk incelemesi sonucuna göre eksikliklerin tamamlanması talep edilmekte ve devamında poliçe düzenlenmektedir.
Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortalan Kanununun Yardım ve Borç Ertelenmesi ile ilgili 17 nci maddesinde belirtilen; "Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20/06/1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamaz." hükmü uygulanmaktadır.
Ancak, Tarım Sigortalan Havuzu tarafından sigorta edilmeyen tesisler, işletmeler, ürünler vc riskler ile ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlarla (www.tarsim.gov.tr-mevzuat) kapsam dışı bırakılmış haller ve kayıplar, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 17 nci maddesindeki uygulama yılında ver alan riskler arasında sayılmamaktadır.