Otomatik Katılım’da Önemli Değişiklik

1 Ocak 2017 itibarıyla start alan Bireysel Emeklilik’te Otomatik Katılım uygulamasında emeklilik yatırım fonlarıyla ilgili uygulamada değişikliğe gidildi. 
 
20 Haziran 2017 tarihli Hazine Müsteşarlığı açıklamasıyla güncellenen değişikler aynı tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Hazine Müsteşarlığı açıklamasında, 10 Ağustos 2016 tarihli ve 6740 sayılı Kanun ile 28 Mart 2001 tarihli ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa eklenen Ek 2 Maddesi, "Bakan, bu Kanun uyarınca kurulacak fonların içeriğini belirleyebilir ve fonlara sayı sınırı getirebilir" hükmünü içermektedir. Bu çerçevede Başbakan Yardımcılığı Makamınca belirlenmiş olan "Bireysel Emeklilik Sistem,, Otomatik Katılım Uygulama Esasları'nın 1 ve 3'üncü Bölümleri değiştirilmiştir" denildi.
 
Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan sektör duyurusu ile otomatik katılım kapsamında çalışana sunulacak emeklilik yatırım fonlarına son hal verilmiş oldu.
 
Başlangıç ve Stardart Fon
 
Çalışanın birikimi, iki aylık cayma süresi boyunca çalışanın tercihine göre faiz içeren veya faiz içermeyen başlangıç fonunda yatırıma yönlendirilecek. Cayma süresini dolduran ve herhangi bir fon tercihinde bulunmayan çalışanların birikimi, cayma süresini takip eden 10 ay ( toplam 1 yıl) boyunca başlangıç fonunda değerlendirilmeye devam edilecek. Çalışanların talep etmeleri halinde şirketin sistemde kaldıkları süre boyunca çalışanlara başlangıç fonu sunması ise zorunlu hale getirildi.
 
Bir yılın sonunda herhangi bir fon tercihinde bulunmayan çalışanların birikimleri, başlangıçtaki faiz içeren veya faiz içermeyen fon tercihlerine göre standart fonda yatırıma yönlendirilecek.
 
Standart Fon portföyüne Varlık Fonu girdi
 
Standart Fon portföyünün nasıl olacağı konusunda önemli değişiklik olduğu gözlenirken, söz konusu potföyün asgari yüzde 50'si Hazine tarafından ihraç edilen TL cinsi borçlanma araçlarında, gelir ortaklığı senetlerinde veya kira sertifikalarında yatırıma yönlendirilecek.
 
Asgari yüzde 10 ise, 
 
*Girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları, 
*Gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarında ,
*Türkiye Varlık Fonu'nda veya altyapı projelerinde yatırım amacıyla kurulmuş şirketlerin ihraç ettiği sermaye piyasası araçlarında
*Müsteşarlıkça uygun görülen diğer sermaye piyasası araçlarında yatırıma yönlendirilecek.
*Azami yüzde 30'luk kısım ters repo, takasbank veya yurtiçi organize para piyasası işlemlerinde yatırıma yönlendirilecek.
*Azami yüzde 40'lık kısım ise TL cinsi mevduat ve katılma hesabına yönlendirilecek.
*Değişiklik ile Başlangıç Fonu veya Standart Fondan ayrılanlara ise 4 faiz içeren 4 faiz içermeyen fon sekiz fon sunulacak. 
*Şirketler başlangıç fonundan veya standart fondan ayrılmak isteyen çalışanlara Risk Profil Anketi sunacaklar. Anket sonucunda, faiz içeren değişken fonlardan muhafazakar/temkinli, dengeli, atak/dinamik/ büyüme ve agresif olmak üzere altı farklı risk kategorisinde veya faiz içermeyen değişken fonlardan atak/dinamik/büyüme ve agresif türündeki iki fon kategorisinde olmak üzere toplam 8 farklı fon seçeneği sunulacak.
*BES'e dahil edilen çalışanlara tüm fonlar için azami yıllık fon işletim gider kesintisi oranı ise yüzde 0.85 olarak uygulanacak.
 
 

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü