Sektör Hayat Sigortası ile Canlandı

 

Sigorta sektöründe yılın ilk 6 ayı geride kaldı. 2016 yılını hayat dışı ve hayat branşlarında yüzde 30,5 artışla 40,5 milyar liralık prim üretimiyle kapatan sigorta sektörü, 2017'nin ilk 6 ayında ise çok hareketli bir dönem geçirdi. Yıla özellikle zorunlu trafik sigortasında "yüksek prim" tartışmalarıyla başlayan sektör, ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artışla 23,1 milyar liralık prim üretti. Bu kapsamda hayat dışı sigortalarda prim üretimi yüzde 7,6 artışla 19,8 milyar lira oldu. Ancak yılın ilk 6 ayı, prim üretimi açısından dikkat çekici farklılıkla gösterdi. Hayat dışı ve hayat branşlarında yılın ilk 3 ayında yüzde 15,7 artışla 12,4 milyar lira olan prim üretimi, yılın ikinci 3 ayında yüzde 8 artışla 10,7 milyar lirada kaldı. Bu durum hayat dışı branşta daha net görüldü. İlk 3 ayda yüzde 11,7 artışla 10,8 milyar lira olan prim üretimi, ikinci 3 ayda yüzde 3,2 artışla 9,1 milyar lirada kaldı.

'Havuz' Merak Konusu

Hayat dışı branşlar kapsamında, prim üretimindeki bu dalgalanmanın temel nedeni ise zorunlu trafik sigortasındaki büyük fiyat tartışması ve bu nedenle alınan önlemle oldu. 12 Nisan'da tavan fiyat uygulamasına geçilmesi yılın ilk 6 ayındaki prim üretimi performansını dramatik şekilde etkiledi. Yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artışla 2,9 milyar lira olan prim üretimi, yılın ikinci 3 ayında yüzde 23,3 düşüşle 2,6 milyar lira oldu. Böylece yılın ilk 6 ayında zorunlu trafik sigortası prim üretimi yüzde 11,1 düşüşle 5 milyar 575 milyon liraya geriledi. Zorunlu trafikte üretim düşüşü mayıs ayında yüzde 28,6'ya kadar çıktı. Hem sigorta şirketlerinin yönelttiği eleştiriler hem zorunlu trafik sigortası poliçesi kesmeyen şirketleri yeniden sisteme katmak amacıyla yeni başlatılan ve riski yüksek araçlar için geliştirilen 'havuz' uygulamasının sonuçlarını görmek için ise yıl sonu beklenecek.

Yangın ve Doğal Afet

Zorunlu trafik sigortası dışında hayat dışının diğer alt branşlarından bazıları yılın ilk 6 ayında dikkat çekici prim performanslarına imza attı. Bunlardan biri 'yangın ve doğal afet' sigortaları. Bu branşta prim üretimi geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 21,6 artarak 2,9 milyar liraya ulaştı. Yine içinde TARSİM, hırsızlık, inşaat gibi sigorta dallarının olduğu 'genel zararlar' branşında prim üretimi yüzde 20 artışla 2,7 milyar lira, 'hastalık-sağlık'ta yüzde 17,8 artışla 2,7 milyar lira, 'kasko'da yüzde 7,9 artışla 3,3 milyar lira oldu. Oransal olarak en yüksek artış ise yüzde 249 ve 157 milyon liralık prim üretimiyle 'hukuksal koruma'da gerçekleşti. Ayrıca ilk 6 ayda, başta zorunlu trafik sigortası olmak üzere hayat dışının içindeki 4 branşta prim üretiminde düşüş görüldü.

'Hayat'ta Canlılık Sürüyor

Yılın ilk 6 ayında hayat branşı önemli bir canlılık yaşadı. İlk 6 ayda prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,6 artarak 3,3 milyar liraya ulaştı. Bu canlılık, özellikle yılın ilk 3 ayında; tüketimi artırıcı önlemlerle artan bireysel krediler ve Kredi Garanti Fonu üzerinden yapılan teşviklerle büyüyen ticari kredilerle sağlandı. İlk 3 ayda prim üretimi yüzde 50,9 artışla 1 milyar 658 milyon lira, ikinci 3 ayda yüzde 44,4 artışla 1 milyar 655 milyon lira oldu.

Rekabet'ten temiz çıktılar

Rekabet Kurumu'nun zorunlu trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren 32 şirket ve Türkiye Sigorta Birliği hakkında yürüttüğü soruşturmaya ilişkin nihai karar açıklandı. Bu kapsamda rekabetin ihlal edilip edilmediğiyle ilgili durumu değerlendiren Rekabet Kurulu şu kararı aldı: "4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinin ihlal edilmediğine dolayısıyla, aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca bahse konu teşebbüslere idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, oy çokluğu ile karar verilmiştir."

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü