Parasını tahsil edemeyen işadamlarının imdadına, ticari alacak sigortası yetişti. Son yıllarda Türkiye’de de giderek yaygınlaşan sistem, ticari faaliyetlerde alacak endişesini ortadan kaldırıyor. Gediz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İşletme Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahin, alacak sigortasının iş yaşamındaki batıklara çare olduğuna işaret ederek, “Ülkemizde önemi son yıllarda daha çok anlaşılan bu sigorta, iş yaşamındaki en büyük korkunun aşılmasını sağlıyor.” dedi.
Alacak sigortasının hem yurtiçindeki ticari faaliyetlerde hem de ihracatta tahsilat endişesini ortadan kaldırdığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Hemen hemen her sektördeki en büyük risk, alacakların tahsil edilememesi. Karşılıksız çıkan çeklerin artması ve iflaslar bu korkuyu körüklüyor, uykuları kaçırıyor. Alacaklar, sigortayla teminat altına alınabiliyor. Yurtdışında 100 yıldır uygulanan ticari alacak sigortası, 2007’den bu yana ülkemizde de var ve önemi her geçen gün daha çok anlaşılıyor.” diye konuştu. Şahin’in verdiği bilgiye göre iş dünyasına rahat nefes aldıran bu sigorta, alıcılar için belirlenen kredi limitleri kapsamında yurtiçinde 120 güne, yurtdışında ise 180 güne kadar yapılan peşin ve banka teminatı dışında kalan açık hesap satışlarını kapsıyor.
İYİ NİYETLİLERİ KORUYOR, KÖTÜLERİ ENGELLİYOR
Bu sigorta hizmetini sunan kuruluşlar, başvuran firmanın öncelikle müşterilerini, cirosunu, bazı mali belgelerini inceliyor. Müşterilerin her birine risk puanı veriliyor. Sigortayaptıranın alacağını tahsil edememesi halinde sistem otomatik olarak devreye giriyor. Maruz kalınan ticari zararın etkisini azaltabilmek için öncelikle tazminat ödeniyor. Bu arada sigorta sağlayıcı, tahsilat işlemleri başlatıyor. Sigorta kuruluşu, çok riski gördüğü müşterileri teminat dışı bırakabiliyor ve, "Bu şirketle iş yaparsan çekin karşılıksız çıkabilir, ödemeni alamayabilirsin." diye uyarıyor. Bu mali analiz ve ikaz, özellikle yurtdışı satışlarda ihracatçıları rahatlatıyor, önünün görmesini sağlıyor. Bu yolla iyi niyetlileri koruyan ticari alacak sigortası, kötü niyetli kişilerin piyasada iş yaparak zarara yol açmasını da önlemiş oluyor. Firmalara mali danışmanlık hizmetini de kapsayan ve alacakları teminat altına alan uygulamanın, önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaşması bekleniyor.