“Sektör Bu Yıl Reel Olarak Küçülecek”

İlk 8 ayda sigorta sektöründeki büyümenin yüzde 8'e indiğini belirten Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, "Yılsonu için reel anlamda küçülme olacağını söyleyebiliriz" dedi.

Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, sektörün “hayat dışı”ndaki prim üretiminin geçen sene ye göre yüzde 8 artarak 25,2 milyar liraya ulaştığını belirterek, “Bu büyümede başlıca yangın ve doğal afetler, genel zararlar branşları etkili oldu. Yılsonu büyüme rakamlarının bu oranların bile altına düşebileceğini ve reel anlamda küçüleceğini söyleyebiliriz” dedi. “Tavan fiyat” ve “havuz sistemi” ile ilgili uygulamaların tüm sektöre olduğu gibi şirkete de olumsuz etkileri olduğunu dile getiren Erdoğan, uygulamaların etkisiyle ilgili olarak şunları söyledi:

KÂRLILIĞI OLUMSUZ ETKİLER

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, “İlk etki büyüme oranları üzerinde oldu. Geçen yılı yüzde 30 büyümeyle kapatmıştık. Bu büyüme oranı ilk 8 ayda yüzde 8’e düştü. Asıl büyük etkiyi önümüzdeki seneden başlayarak kârlılık üzerinde görüyor olacağız. Mevcut havuz ve tavan fiyat uygulaması sektörün konsolide sonuçları üzerinde çok ciddi bir bozulmaya yol açacaktır. Havuz ya da tavan fiyat uygulamasının yanlış olduğu konusunda herhangi bir şey söylemeye dahi gerek yok. Biran önce her iki uygulamadan da vazgeçilmelidir. Her iki uygulamada hem şirketlerin ileride mali bünyelerini ciddi bir şekilde tehdit altına sokacak hem tüketicilere sunulan hizmetin kalitesini aşağıya çekecektir. Bu da sektör açısından ciddi bir itibar kaybına yol açabilecektir. Trafik sigortası zorunlu bir sigorta. Bu nedenle hem sistemin yürümesi hem toplumda mağduriyet oluşmaması için adil fiyatlama gerektiriyor. Bunu hepimiz kabul ediyoruz. Zaten, müdahale gelmese idi yıl sonuna kadar fiyatlar genel seviyesi çok daha makul düzeylere inecekti. Gerçekten, iddia edildiği gibi burada ciddi kârlar söz konusu ise zaten bütün şirketlerin bu branşta iş yazma iştahı çok fazla olacak ve bir süre sonra da fiyatlar genel seviyesi çok dalıa makul düzeylere kendiliğinden gelecekti. Suni müdahalelerle fiyatlar genel düzeyini belirleyerek sağlıklı bir pazar yapısına sahip olmak mümkün bulunmamaktadır.”

İLETİŞİM DİLİMİZ DEĞİŞMELİ

Şirketinin performansıyla ilgili de bilgi veren Erdoğan, mevcut ürünlerinde yaptıkları gerekli düzenlemeler, sunmaya başladıkları yenilikler ve satış kanallarına sundukları destekler sayesinde şirketin pazar payını yüzde 1,66’dan yüzde 1,79’a yükselttiklerini kaydetti. Erdoğan şöyle devam etti: “Rekabet koşullarının oldukça sert olduğu bu dönemde pazar payımızdaki bu artış önümüzdeki dönem için bize ivme kazandıracak önemli bir motivasyon kaynağı, başarı oldu. İlk 8 ayda hayat dışı branşta prim üretimini bir yıl öncesine göre yüzde 16 artırarak 452 milyon liraya taşıdık. Bu sektörün iki katı büyüdüğümüzün bir göstergesi. Bu büyümeye katkı sağlayan en önemli branşlar kasko, nakliyat ve yangın oldu.” Türkiye’de sigorta bilincinin artırılması için gereken çalışmalar hakkında da yorum yapan Erdoğan, sigorta temsilcileri olarak kendilerini daha iyi anlatabilmek için tüketicilerle olan iletişim dilinin daha net, anlaşılır olması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, “Aynı zamanda ülkemizde sigorta bilincinin gelişmesi için özel sektörün tüm bileşenleri kamu ile ortak projeler geliştirebilir. Kamu otoritesinin bu anlamda yapabileceği en önemli katkının ise eğitim müfredatında sigortaya yer verilmesi olduğunu düşünüyorum” dedi.

KASKO VE YANGINDA BÜYÜYECEĞİZ

Bu yıl başladıkları dijital dönüşüm projesinin 2018 yılında da aynı hızla devam edeceğini açıklayan Genel Müdür Erdoğan, hedefleriyle ilgili şunları anlattı: “İş ortaklarımızın bizimle yürüttükleri tüm işlerini akıllı telefonlarından takip edebilecekleri, sigortalılarımızın ise poliçelerini, detaylarını inceleyebilecekleri, bizimle iletişime geçebilecekleri mobil uygulamalar hazırlıyoruz. Yine hem iş ortaklarımızın hem çalışanlarımızın günlük iş akışlarını daha verimli hale getirmek adına iş mükemmeliği başlığı altında özetleyebileceğimiz projeler oluşturduk. Önümüzdeki dönemde iş mükemmeliği projelerimizin yeni adımlarını hayata geçireceğiz. 2018 yılı üretim hedeflerimize bakacak olursa kasko ve yangın branşlarında büyümeyi planlıyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemlerde de acentelerimize yakın olmayı sürdürerek dağıtım kanalları etkinliğimizi artırmaya, ürün portföyümüzü zenginleştirerek kârlılık perspektifiyle yönetmeye odaklanacağız”.

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü