Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, bireysel emeklilik sisteminde (BES) otomatik katılımın başarılı olabilmesi için en gerekli 2 düzenlemenin işveren katkısı getirilmesi ve cayma süresinin uzatılması olduğunu dile getirdi.
Avivasa Emeklilik ve Hayat’ın 10 yıllık değerlendirmesinin yapıldığı ve gelecek projeksiyonunun paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nin başarılı olabilmesi için sektör olarak ekonomi yönetimine sundukları öneriler arasından ikisinin sistemin başarısı için önemli olduğunu kaydetti. Sisteme işveren katkısının olması ve cayma süresinin uzamasının sistemde başarıyı artıracağını anlatan Dinçer, sektörde otomatik katılımda ortalama %50’nin sistemde kaldığını, kamuda bu oranın biraz daha yüksek olduğunu belirtti. BES’in son 10 yılda, toplam fon büyüklüğünde, yıllık bazda ortalama yüzde 34 büyüme gösterdiğini belirten Dinçer, 2023 yılında bireysel emeklilik pazarının 400 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı, otomatik katılımda ise 10 yıllık dönemde 90 milyar TL’lik tasarruf oluşturulmasının öngörüldüğünü belirtti.
“İŞVEREN KATKISI ŞİMDİLİK OLMAZ”
Habertürk gazetesinden Rahim Ak’ın haberine göre, Avivasa CEO’su Fırat Kuruca ise konjonktürden kaynaklı nedenlerle işveren katkısının şu an gerçekleşmez gibi göründüğünü belirterek yine de ikincil düzenlemelerle sistemde kalanların sayısının artacağını ifade etti. Kuruca, “Regülasyondaki değişim daha çok caymaları azaltma odaklı olacak gibi duruyor, bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunma düşüncesi var” diye konuştu.
“% 25-30 BÜYÜME SÜRER”
Kuruca, şirket olarak 10 yıllık süreçte müşteri sayısında 3 kat, fon büyüklüğünde ise 13 kat artış gerçekleştirdiklerini, ortalama fon getirisinin ise 10 yılda enflasyonun yüzde 36 üzerinde olduğunu söyledi.
BES’te son 10 yılda fon büyüklüğünde her yıl yüzde 2530 büyüdüklerini, önümüzdeki dönemde de yüzde 25-30 büyümenin devam edeceğinin göründüğünü söyledi.