Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye genelinde faaliyet gösteren 16 bin sigorta acentesi, küçük ve orta büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) kapsamına alındı. Böylece sigorta acenteleri de artık Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) desteklerinden ve düşük faizli kredi imkânından yararlanabilecek.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No’lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, sigorta acentelerinin KOBİ kapsamına alınmasının ardından sektörde faaliyet gösteren üyelere yönelik olarak hangi desteklerden faydalanabileceklerini anlatan bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. KOSGEB Mersin Müdürlüğü’nün KOBİ Uzmanı İsmail Çiçekli‘nin konuk olduğu toplantıya MTSO yetkilileri ve sigorta acente temsilcileri katıldı.
Dünya gazetesinden Meltem Ahatoğlu Şahin’in haberine göre, KOSGEB Mersin Müdürlüğü’nün KOBİ Uzmanı İsmail Çiçekli, KOSGEB’in ortaya çıkışında imalat mantığı olduğunu belirterek, “Ancak biz bunu değiştirmeye ve genişletmeye çalışıyoruz. Sizin gibi sigortacılık sektörünün kapsama alınması bu değişime örnektir” dedi. KOSGEB’in birçok kalemde desteğinin olduğunu aktaran Çiçekli, sigorta sektörünün kapsama alınmasının ardından yapılan istatistiklerde, sektörün en çok girişimcilik, nitelikli eleman, tanıtım ve afiş malzemeleri desteklerine başvurduğunun görüldüğünü belirtti. Sektörün en fazla yararlanabileceği desteklerin başında Uygulamalı Girişimcilik Desteğinin geldiğini belirten Çiçekli, bu destekten Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayan herkesin faydalanabileceğini aktardı.
30 BİN TL GERİ ÖDEMESİZ DESTEK SAĞLANACAK
Çiçekli, girişimcilerin başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda şahıs işletmesinin bulunmaması veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir işletmede yüzde 50’den fazla ortaklığının olmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “İşletme kuruluş giderleri için geri ödemesiz 2 bin TL destek sağlıyoruz. Kuruluş döneminde, işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alman veya alınacak makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımları için geri ödemesiz olarak üst limiti 18 bin TL destek veriyoruz. İşletme giderleri desteği kapsamında ise işletme kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde gerçekleşen işyeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak, aylık azami 5 bin TL ve toplamda geri ödemesiz 30 bin TL destek sağlıyoruz.”
NİTELİKLİ ELEMAN DESTEĞİ
KOBİ’lerin kaliteli ve verimli mal-hizmet üretebilmelerini sağlanmak amacıyla Genel Destek Programlarının olduğunu belirten Çiçekli, bu program kapsamında KOBİ’lerin yurtiçi ve yurtdışı fuar gezilerini, tanıtım, nitelikli eleman, danışmanlık, mesleki belgelendirme, lojistik ve enerji verimliliği gibi konularda destek sağladıklarını söyledi. Nitelikli eleman desteğinin ise yükseköğretim kurumunda 4 veya 2 yıllık öğrenim gören ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak yeni elemanlar için verildiğini belirten Çiçekli, destekten faydalanabilmek için işletmenin istihdam edeceği elemanın, son 12 aylık SGK sigortalı hizmet listesinde bulunmaması gerektiğini kaydetti.
İşletmelerin aynı anda en fazla 2 eleman için bu destekten yararlanabileceklerini belirten Çiçekli, “Her bir elemana verilecek desteğin aylık üst limiti; 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları için bin 500 TL, 4 yıllık fakülte mezunları için 2 bin TL, yüksek lisans ve üzeri dereceden mezunlar için 2 bin 500 TL’dir. Program süresince desteğin üst limiti 50 bin TL’dir” dedi.