Acenteler Güvence ve Eşitlik Talep Ediyor

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut, acentelerin sorunlarına dikkat çekerek, özellikle acenteler ile diğer aracıların eşit şartlarda çalışması gerektiğini,  vurguladı. Ciddi sorunlar yaşandığını belirten Korkut, "Acentelerin hiçbir güvencesi söz konusu değildir" görüşünü dile getirdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi, geçtiğimiz günlerde Hazine Müsteşarlığına acentelerin talepleriyle ilgili bir rapor sundu. 11 ana başlıkta, sıkıntı ve talepleri ortaya koyan raporla ilgili soruları yanıtlayan İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve TOBB Sigortacılık Sektör Meclis Üyesi Levent Korkut, özellikle adil rekabet, eşitlik ve güvence, doğru bilgi konuları üzerinde durdu.

Dünya gazetesinden Serhat Aligil’in haberine göre, bu kapsamda “Sigorta acenteleri ile diğer aracılar eşit şartlarda çalışmalı” önerisine açıklık getiren Korkut, zaman zaman bazı sigorta şirketlerinin bankalara farklı, acentelere farklı, brokerlere farklı fiyat uyguladığını belirtti. Korkut, “Ayrıca bir iş için bir aracısına ‘hayır’ cevabı veren bir şirket, diğerine ‘evet’ diyerek aracıları arasında eşitsizlik yaratıyor” dedi. “Rekabetin düzgün ve iyi işleyebilmesi, tüketici güvensizliğinin artmaması için önlem alınmalı” önerisini de benzer vurgularla açıklayan Korkut şunları söyledi: “Sigorta şirketlerinin fiyat ve şartları değişebilir. Ancak bir şirketin kendi satış kanalları arasında gözettiği fark, fiyat ve şartlar olmamalı. Yani A aracısına 1000 lira fiyat verirken, B aracısına 1250 lira veya 850 lira verebiliyor. Bu da aracılar arasında haksız rekabete neden oluyor. O nedenle bir sigorta şirketinin fiyatı tüm istihsal organlarında aynı olmalı.”

“GELİRLERİMİZDE DÜŞÜŞ VAR”

Temel gelir kaynağı komisyonlar da acentelerin önemli bir gündem maddesi. Bu nedenle “branş ayırmaksızın asgari komisyon yüzdeleri her branş için ayrı ayrı belirlenmeli” önerisini getirdiler. Levent Korkut, bunun gerekçelilerini şöyle anlattı: “Komisyonlar her ne kadar sözleşmelerde yer alsa da, bunlar azami. Yani sigorta şirketi inisiyatifinde değişkenlik gösterebiliyor. En azından asgari komisyon belirlenirse, onun üzerinde karşılıklı olarak her zaman anlaşmak mümkün olabilir. Unutulmamalı ki, acente üzerinde ciddi ve pahalı bir operasyon maliyeti söz konusu. Giderlerimiz sürekli artarken gelirlerimiz düşüyor. Örneğin trafik sigortalarında şu an yüzde 50 komisyon kaybımız var.” Raporun dikkat çekici bir diğer önerisi de sigorta şirketlerinin acente fesihleriyle ilgili. Acente fesihlerinin düzenlenmesi ve kurala bağlanması isteniyor. Bu konuda ciddi sorunlar yaşandığını belirten Korkut, “Acentelerin hiçbir güvencesi söz konusu değildir” diyerek şu noktalara dikkat çekti: “3 ay önceden haber verip performans düşüklüğü, trafik sigortası payının yüksek oluşu, hasar/ prim dengesizliği gibi gerekçelerle sözleşmeyi tek taraflı olarak iptal edebiliyorlar. Bu durumda acentenin piyasada itibar kaybetmesi ve çalışan personelin güven zafiyeti nedeniyle işten ayrılması gibi sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yaptırımın çerçevesi kesin belirlenmeli. Ayrıca iptal kararı mutlak bir arabulucu tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılmalı.”

EGM’DEN KAYITLAR GELMELİ

Raporda güncel sorunlarla ilgili de öneriler var. Bunlardan biri trafik sigortasıyla ilgili. “Sigorta Bilgi Merkezi’den direkt geçişte veya EGM ilişkisinde araç tipi / modeli ve detayları doğru gelmeli ve değiştirilmemeli” önerilerini açıklayan Korkut, trafik sigortası tanzim ederken EGM’den gelen bilgilerde aracın kullanım şekli bölümünün boş olduğunu, bunun aracılar tarafından doldurulduğunu hatırlattı. İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı ve TOBB Sigortacılık Sektör Meclis Üyesi Levent Korkut, “Ancak kullanım şekli, koltuk sayısı, şehir içi taşıma vs. hususlarda yapılabilecek yanlışlıklar neticesi oluşabilecek hasarları, sigorta şirketleri acenteye rücu edebilir ve mağduriyet yaşanabilir. Bu nedenle motor, şase ve plaka numarasında olduğu gibi EGM’den kayıtlı gelmeli” dedi. SBM bünyesindeki TRAMER’in sektöre güçlük çıkarmamasını da isteyen Korkut, acente ve brokerler olarak buraya ulaşım zorluğu yaşadıklarını söyledi. Tüm aracıların eşit şartlara sahip olmasını isteyen Korkut, şu yorumu yaptı: “Özellikle bankalar, sigortalılarla ilgili bilgilerle çağrı merkezi satışları yapıyor. Bu sektörde haksızlıklara neden oluyor.” Ayrıca oto dışı ekspertiz ücretlerinde, oto ekspertiz ücretlerinde olduğu gibi asgari bir tarife olmasını isteyen Levent Korkut, DASK satışının acentelerle kanalıyla yapılmasının da sektörün gelişmesine ciddi katkılar verdiğini vurguladı.

İTO Sigortacılık Meslek Komitesi’nin diğer bazı önerileri de şöyle:

* Sigorta poliçesi noterler tarafından düzenlenmemeli.

* Aracıların hayat/ bireysel emeklilik pazar payları artırılmalı.

* Sigortalı cayma hakkını kolay kullanabilmeli.

* Mal ve hizmet satan alışveriş sitelerinde sigorta satılmamalı.

* Nakliyat branşı eksperleri gümrük sahalarına zorlanmadan girebilmeli.

* Sigorta satışında promosyon, hediye, puan vs. kullanılması kaldırılmalı.

* Trafik sigortasında havuza yönlendirilen poliçelerde aracı komisyonu net %10 olmalı.

* Merkezi internet satışlarında sigorta şirketleri ile aracılar aynı primi uygulamalı.

“TOBB SEKTÖR MECLİSİ ETKİN OLMALI”

İTO’nun raporunda TOBB’daki sektör yapılanmasına ilişkin talepler de yer alıyor. “Sektör Meclisi, il delegelerini yılda en az iki kere toplantıya çağırmalı, gerekirse olağanüstü toplantı yapabilmeli” önerisini açıklayan Levent Korkut, şu bilgileri verdi: “TOBB bünyesinde önce il delege seçimleri yapılır. Sonra bu delegeler Sektör Meclisi’ni seçer. Bu meclis de Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) yönetimini seçer. Bu işlemler bittikten sonra SAİK dışındakilerin görevi bitmiş oluyor, adeta meclis kendini feshetmiş oluyor. Oysaki bu ve benzeri yapılarda etkin olan ‘Meclis’tir. Meclis gereken kararlarda en etkin organdır. Yılda 2 kez toplanır ve yol haritasını belirlerse SAİK icra makamı olarak uygulamayı yapar. Ayrıca SAİK de en azından bu meclise icraatları açısından sorumlu olur ve oto kontrol sağlanır.”

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü