Trafik sigortası ve DASK ülkemizdeki en bilinen zorunlu sigortalar. Ancak Tüpgaz zorunlu sigortası da bu sigortalara iyi bir örnek. Tüpgaz zorunlu sorumluluk sigortasını likit petrol gazı depolayandan tutun da satana kadar tüm şirketler yaptırmak zorunda. Zarar meydana gelirse, sigorta ettirenin kusurlu olup olmamasına bakılmadan üçüncü şahıslara bu sigortadan tazminat ödeniyor. Bu sigorta, maddi zararlar için 75 bin TL, tedavi, daimi sakatlık ve ölüm için kişi başına 262 bin 500 TL teminat içeriyor. Olay başı limit 1 milyon 312 bin 500 lira.
MAĞDUR ETMEYELİM
Sanırım birçoğumuz şahit olmuştur; tüp patladığında veya gaz sızıntısının alev almasıyla yangın çıktığında, borç harç zarar giderilirdi. Geçmişte hiç tüpgazla ilgili bir sigortadan bahsedildiğini duymamıştım, ta ki sigorta sektörü ile tanışıncaya kadar. Büyükşehirlerde artık doğalgaz varsa da doğalgazın ulaşamadığı yerlerde veya ulaşsa da bazı nedenlerle vatandaşlarımızın bir kısmı halen tüpgaz kullanıyor. Eminim ki bu mağduriyetler bugün de yaşanıyor ve böylesine önemli bir teminat varken insanlar ikinci kez mağdur oluyorlar.
Yaşamın koşuşturması içinde başkalarına karşı sorumluluklarımızın farkında olamayabiliyoruz. Bunun en büyük nedeni sorumluluk hukukunun ülkemizde henüz emekliyor olması. Önceden tam hareketsizdi. Bugün emekliyor, yarın da yürüyüp koşmaya başlayacak belki. İşte o zaman türlü türlü tazminat talepleriyle karşı karşıya kalacağız. Gelişmiş ülkelerde bu kadar çok sayıda zorunlu sigorta yok. Bunun nedeni o ülkelerde sorumluluk hukuku ile sigorta bilincinin yerleşmiş olması. İnsanları zorlamaya gerek yok, gönüllü yaptırıyorlar zaten. Bizde de kamu otoritesi yoğun veya yüklü tazminat ödemelerinin olduğu veya olabileceği alanlardaki sigortaları zorunlu hale getirmiş.
Diğer taraflarda ise bir düzenlemeye gitmemiş. Örnek vermek gerekirse, evinizdeki su tesisatı bozuldu ve komşunuz su sızıntısından zarar gördü. Buna neden olan sizin mülkiyetinizdeki evin tesisatı ve bu hasardan siz sorumlusunuz. Bu durumda komşunuzun uğradığı hasarı siz karşılamak zorundasınız. Ancak, bu tür hasarlar karşılanamayacak boyutlara varmadığından olsa gerek, bu konuda zorunlu sigorta ihdas edilmemiş. Ancak bir tüp patlamasının konut ve komşuları için ne kadar büyük hasara neden olabileceği hepimizin malumu. Bu yüzden de zorunlu bir sigorta var.
Sonuç olarak sorumluluklarımızı düzgün tespit edelim; sadece zorunlu sigortaları değil, taşıdığımız riskleri teminat altına alan zorunlu hale getirilmemiş sigortalar varsa onları da yaptıralım. Sorumluluklarımız nedeniyle mağdur da olmayalım; mağdur da etmeyelim.