Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, kişi başına yıllık sigorta primi ortalamasının dünyada 638 $ iken Türkiye'de 156 $ olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Biz de prim üretimini 4'e katlamalıyız ki dünya ortalamasını yakalayabilelim."
Vakıf Emeklilik ve Unico Sigorta sponsorluğunda gerçekleşen “Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi” oturumuna sektörün dört önemli ismi katıldı. Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Emeklilik Gözetim Merkezi Genel Müdürü Mustafa Akmaz, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı ve Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu güncel konuları değerlendirdi.
Habertürk’te yer alan habere göre, sigortacılığın dayanışma havuzu niteliğinde olduğunu aktaran Genç, dünya sigortacılığıyla Türkiye sigorta sektörünü karşılaştırdı. Türkiye’nin dünya prim üretimindeki payının yüzde 0.28 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Genç, “Hayat dışı sigortacılıkta payımız yüzde yarım. Burada mesela kişi başına yıllık sigorta primi İsviçre’de 6 bin 900 dolar, Japonya’da 3 bin 700 dolar, Almanya’da 2 bin 500 dolar, bizde 156 dolar, Yunanistan’da 398 dolar, Meksika’da 189 dolar… Dünya ortalaması 638 dolar. Bu rakamlar bize gösteriyor ki bizim gidecek çok yolumuz var. Prim üretimini 4’e katlamalıyız ki dünya ortalamasını yakalayabilelim” değerlendirmesini yaptı. Gelecek 2-3 yılın sigortacılık sektörü için zorlu olacağını söyleyen Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu Trafik sigortasında fiyatların ucuzlamasının halk için pozitif olduğunu, ancak sektörde sistematik risk yaratabileceğini kaydetti.
“SİSTEMİN SİGORTASIYIZ”
Emeklilik Gözetim Merkezi Genel Müdürü Mustafa Akmaz, sigortacılıkta gözetim ve politika üretimine katkıda bulunduklarını, sistemin sigorta görevini üstlendiğini ifade etti.
“BES’E OTOMATİK KATILIM YENİ BİR TASARRUF ALIŞKANLIĞI KAZANDIRDI”
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı ise şu anda aşağı yukarı 8 kişiden birinin bireysel emeklilik sistemine (BES) girdiğini belirterek, sistemin gelişimini sürdürdüğünü söyledi. BES’e olan ilginin 2013’te getirilen devlet katkısı ile 20 milyar liradan 60 milyar lira hacme ulaştığını aktaran Obalı, “Bu defa 2017’de adet bazlı ivme otomatik katılımla yakalandı. Bardağın dolu tarafından baktığımızda ciddi bir kazanım var. 1, 0’dan büyüktür. Hiç bu işin içinde olmayan 3,5 milyon insan bu sistemle tanıştı. Otomatik katılım Türkiye’ye yeni bir tasarruf alışkanlığı kazandırdı” diye konuştu.