Havuzu Bırakalım Geleceği Konuşalım

 

Siber saldırılar, iklim değişikliği gibi yeni ve tehlikeli risklere dikkat çeken Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Çetin, sektörün geleceğe, yeni risklere ve tüketicilere katma değerli ürünler sunmaya odaklanmasını istedi ve “Havuz' en iyi çözüm değil ama bir çözüm. Artık bu tartışmadan çıkmamız, havuzu bir kenara bırakmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Güneş Sigorta, bu yıl kuruluşunun 60’ıncı yılını kutluyor. Son verilere göre yılın geride kalan kısmında başarılı performans gösteren şirketin Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, hem bu süreç hem de güncel konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bu kapsamda sigortacılık açısından Türkiye’nin vazgeçilmez gündemi zorunlu trafik sigortasıyla ilgili Dünya gazetesinden Serhat Aligil’in sorularını yanıtlayan Çetin, öncelikle bu sigortayla ilgili tartışmalardan çok yorulduklarını, zarar ettiklerini ve imajlarının olumsuz etkilendiğini ifade etti. Buna karşın trafik sigortasında prim artışlarına neden olan hasar karşılıklarının da doğru olduğunu kaydeden Çetin, ayrıca serbest piyasa mantığı içinde “tavan fiyat” olamayacağını vurguladı. Bu noktada geçen temmuz ayında başlatılan “havuz modeli”ni de değerlendiren Çetin şunları anlattı:

“POLİÇE KESMEYE DEVAM ETTİK”

“Havuz’ en iyi çözüm değil ama bir çözüm. Artık bu tartışmadan çıkmamız, havuzu bir kenara bırakmamız gerekiyor. Fiyatlarla ilgili olarak havuzun içinde de doğru seviyeye gelebiliriz diye düşünüyorum. Hep birlikte, işbirliği içinde havuzu geliştirebiliriz. Bu noktada önemli bir konu, yeni yasal düzenlemeler sonrası mahkemelerin vereceği kararlar. Bunlar yeni yeni çıkıyor. Türkiye Sigorta Birliği de yargıyla ortak dil bulmada önemli adımlar atıyor. Hasarlarla ilgili sürecin, ödemelerin tahmin edilebilir, yönetilebilir ve standart olması çok önemli. Şunu unutmayalım ki, sigorta sektörümüz her zaman hak edenlere hasarların ödemesi konusunda titizlikle çalışıyor.” Bu süreçte şirket olarak ortaya koydukları tavırla ilgili de bilgi veren Çetin, “Biliyorsunuz trafik, zorunlu bir sigorta. Tavan fiyat kararma katılmasak ve matematik zararı bilsek de poliçe kesmeye devam ettik. Bu duyarlılığı gösteren az sayıda firmadan biri olduk. Ancak bu süreçte aldığımız önlemlerle de bütçemizi çok fazla aşmadık” dedi. Bu noktada bir de çağrı yapan Çetin, sektörün geleceğe, yeni risklere ve tüketicilere katma değerli ürünler sunmaya odaklanmasını istedi. Çetin, şu vurguyu yaptı: “Örneğin siber saldırıların, iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı ve çıkaracağı riskleri düşünmeli, planlama yapmalıyız.”

“VATANDAŞIN GELİRİ ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye’de, sigorta primi üretiminin zorunlu trafik ve kaskoya sıkışmasını değerlendiren Çetin, sektörün gelişimi açısından vatandaşın gelir düzeyine dikkat çekti. “Kültürel bariyerler de var ama bu süreci tam açıklamıyor” diyen Çetin, şöyle devam etti: “Toplum sigortalanmak istiyor. Refah ve varlık arttıkça ve yayıldıkça sigortalanma oranı da yükselecek. Bugün Türkiye’de endüstriyel risklerin tamamı sigortalı. KOBİ’ler de ise eksikler var. Alacak ve kefalet sigortaları ticaret alanını geliştirecek. Sağlıkta önemli gelişmeler olacak. Tamamlayıcı sağlıkta bunu görüyoruz. Konutların iyileşmesi bu alanda sigortalılığı artıyor. AB yasaları ve tüketici bilincindeki gelişmeler de mesleki sorumluluk sigortalarını önemli hale getirdi. Eğitim ve işsizliğe sıra geliyor. Sigortaya sadece aracımızın koruması için değil, değer verdiğimiz her şey için evimiz, işimiz, sağlığımız, sevdiklerimiz için de ihtiyaç duyuyoruz.” Sektörle ilgili yasal altyapı konusundaki sorularımızı da yanıtlayan Çetin, “Yasal altyapıda eksik görmüyorum. Yasal düzenlemeler açısından geçtiğimiz dönemde önemli adımlar atıldı. Bu sektöre önem veriliyor. Örneğin bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılımla ilgili yapılanlar gurur verici. Ayrıca bugünlerde mevzuatın, yönetmeliklerin sadeleştirilmesi yönünde çalışmalar var. Bunları da olumlu buluyoruz.”

ACENTELER HER ZAMAN VAR OLACAK

Dijitalleşmenin getirdiği yeni olanaklara karşın sigorta sektöründe acentelerin her zaman var olacağını belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Çetin, bu kesimin katma değerli bir iş yaptığını vurguladı. Çetin, “Özellikle tanıtım, müşteriyle samimi ilişkiler açısından acenteler çok önemli. Ancak elbette işini iyi yapanlar, kendini geliştirenler, katma değerini artıranlar geleceğe yürüyecek. Sektör açısından acentelerin dijitalleştiği bir dünya öngörüyorum” dedi. Sektörün dijitalleşmesiyle ilgili de yorum yapan Çetin, bu kanalın temelde fiyat odaklı bir ilişki için değil, müşteriyi daha iyi anlamak için kullanılması gerektiğini düşünüyor.

BANKA SİGORTACALIĞINDA HIZLANACAK

60’ıncı yıllarında “Hayat Daha Kolay” mottosunu benimsediklerini hatırlatan ve ülkeyle bütünleşmiş bir şirket olduklarını vurgulayan Genel Müdür Çetin, şu noktalara dikkat çekti: “Geçen 60 yılda ülkemizden aldığımız kaynakları yaptığımız çalışmalarla geri verdiğimizi düşünüyoruz. Toplumun ihtiyaçlarını gören, her alanda herkesle rekabet edebilen bir şirket olmaya odaklandık. Son 10 yılda yeniden yapılandık ve bunun sonuçlarını aldık. Önümüzdeki 5 yıl ise yeniden büyüme dönemi olacak. Sektördeki ilk 10 şirket arasında, daha üst sıraları hedefliyoruz. Bu noktada ana ortağımız Vakıfbank’ın desteğinin bizimle olması çok önemli. Banka sigortacılığı açısından yüksek bir potansiyel görüyoruz.

Önemi her geçen gün artan bu sigortacılıkla ilgili ortak çalışmalarımızın sonuna geldik. Tam bir entegrasyon olacak. Şirket olarak sürdürülebilir büyüme ve kârlılık peşindeyiz. Faaliyet gösterdiğimiz branşlarda güzel bir dağılımımız var. Önümüzdeki dönemde yangın, mühendislik, nakliyat, tamamlayıcı sağlık gibi sigorta branşlarında daha aktif olmak istiyoruz.” Güneş Sigorta, yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 1,1 milyar liralık prim üretimine ulaştı. Hayat dışı branşlardaki pazar payı ise yüzde 3,57’den yüzde 3,95’e yükseldi.

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü