İklim Değişikliğine Bağlı İhbar Oranımız Yükseldi

AllIanz Türkiye Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Tolga Gürkan, iklim değişikliğine ilişkin olarak "2017 yılının 9 aylık verilerine göre, iklim değişikliğine bağlı afetlerden kaynaklanan hasar ihbar oranımız, tüm ihbarlar arasında yaklaşık %5’lik bir paya sahip. Oysa bu oran, geçtiğimiz senelerde sadece %1 seviyesindeydi" diye konuştu.

Allianz Türkiye Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Tolga Gürkan, küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından biri olarak, değişen iklim koşullarına bağlı doğal afetlerde önemli oranda artış olduğunu ifade etti. Swiss Re’nin yayınladığı Sigma verilerine göre; 2016 yılındaki afetlerin %92’sinin iklim değişikliğinden kaynaklandığını aktaran Gürkan; sel, fırtına, hortum, dolu gibi felaketlerin de aralarında olduğu bu afetlerin yol açtığı hasarların ağırlıklı olarak, otomobillerde, konut ve işyerlerinde gerçekleştiğini dile getirdi. Gürkan, “Örneğin, yaşanan bir sel afeti sonucu araçların içine su dolması sebebiyle gerçekleşen motor arızaları, konut ve işyerlerinde ise zemin ve bodrum katlarını su basması gibi olaylar, bu afetlerin yol açtığı ekonomik kayıpları çok ciddi oranda yükseltiyor. Hatta işyeri sahiplerinin bu hasarlar yüzünden ticari faaliyetlerine devam edemedikleri durumlar bile söz konusu olabiliyor diyebiliriz” dedi.

Gürkan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’de yılda 150 milyon liranın üzerinde maddi hasara neden olan sel felaketlerinde, bu yıl yaşanan doğal afetlerden dolayı bu rakam oldukça aşılmış durumda. Hasarların sektör için 800 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor. Uluslararası veri analizi şirketlerinden Verisk Analytics’in yayınladığı raporda ise İstanbul’da temmuz ayında meydana gelen doğal afetlerdeki toplam sigortalı hasarın 1 milyar liraya ulaştığına dikkat çekiliyor.”

Geçmiş yıllarla bugünü kıyasladığımızda, iklim değişikliğine bağlı hasar ihbarlarında artış gördüklerinden bahseden Gürkan, “2017 yılının 9 aylık verilerine göre, doğal afet kaynaklı hasar ihbar adedimiz, tüm ihbarlar arasında yaklaşık %5’lik bir paya sahip, bu oran geçtiğimiz senelerde ise sadece %1 seviyesindeydi” şeklinde konuştu.

“SEL VE DOLUYA  HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Gürkan, “Küresel ısınmadan dolayı dünya genelinde iklim dengesi bozulurken, doğal afetlerde de artış gözleniyor. Dünyada iklime bağlı görülen hava felaketleri son 30 yılda 3’e katlandı. Gelecek yıllarda da bu afetlerde azalma beklemek, fazla iyimser bir bakış açısı olur. En azından bundan sonra toplum olarak yaşadığımız sel ve dolu benzeri afetlere hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Doğal afetlerin gerçekleşmesini engellemek mümkün olmasa da bunların yaratacağı hasar ve kayıpların en aza indirilebileceğini vurgulayan Gürkan, “Bu noktada risk ve kayıp azaltıcı önlemler alınması, doğal afetlerin sosyal ve ekonomik etkilerinin azaltılmasına katkı sağlayacaktır. İnsanların bilinç düzeylerinin artırılması ve toplumda doğal afetlere karşı bir kültür oluşturması, kayıpların önlenmesinde atılacak önemli bir adım olacaktır. Türkiye’de bir an önce atılması gereken adımları, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları, sigorta bilincinin ve sigortalılık oranlarının artırılması, risk düşürücü, kayıp azaltıcı ve iklim değişikliğinin etkilerini düşürücü önlemlerin alınması şeklinde sıralayabiliriz” şeklinde konuştu.

ALLIANZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEYİ SÜRDÜRÜYOR

Gürkan, iklim değişikliğiyle mücadele için yaptıklarını şu şekilde anlattı: “Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda geliri %30’un üzerinde kömür olan yatırımlardan çıkan ve yenilenebilir enerjiye yatırımı iki katına çıkaracağımızı açıklayan ilk sigorta şirketi olduk. BM’nin bu alanda uyguladığı politikaların imzacısı ve uygulayıcısıyız. CDP’nin (Carbon Disclosure Project) sektördeki en önemli katılımcılarından biriyiz. 2020’ye kadar Allianz ve bir grup sigorta şirketi gelişmekte olan ülkelerde 400 milyon  kişinin erişebileceği yeni bir iklim sigortası oluşturmaya çalışıyor. Halihazırda 3 kıtada 57 milyon kişiye erişilebilir mikro sigorta sunuyoruz. İş kararlarımızda ESG (çevre, yönetişim ve toplum) politikalarını baz alıyoruz. Grup genelinde karbon ayak izimizi 2006’dan bu yana %42 azalttık.”

ÜYE SİGORTA ACENTELERİ

SEKTÖREL HABERLER

   Tümü